МОН предлага и нови правила за академично израстванеМинистерството на образованието

...
МОН предлага и нови правила за академично израстванеМинистерството на образованието
Коментари Харесай

Нови правила за оценяване на преподавателите в университетите

МОН предлага и нови правила за академично израстване

Министерството на образованието и науката (МОН) предлага обновени минимални национални условия за придобиване на научни степени и заемане на университетски длъжности във висшите учебни заведения и научните организации. Освен това МОН създаде общ метод за академично израстване на преподавателите в университетите и тяхната периодическа оценка (атестация). Той се основава на единни критерии, съобразени със спецификите на професионалните посоки и научните области.

Това плануват два пакета от промени в подзаконови нормативни актове, оповестени за публично разискване от през днешния ден до 30 май 2022 година Новите минимални условия са направени по групи индикатори за другите научни степени и университетски длъжности в деветте области на висше обучение и съответстващите им професионални посоки. Те обвързват достиженията на претендентите с опциите за тяхното академично израстване, изясняват от МОН.

Критериите в таблиците с наукометрични индикатори са разпределени в три групи.

В първата група са научните достижения и достиженията в художествено-творческата или спортната активност според от съответното професионално направление, както и отзвукът на тези достижения в научната литература. Показателите регистрират брой научни изявления, включени в базите данни Web of Science и/или Scopus, монографии, дисертации, научни изявления в характерни за даденото направление бази данни, цитирания и така нататък Минималният брой точки, нужен в тази група, е по-висок за научните организации, в сравнение с за университетите.

Показателите от втората група са свързани с възпроизводството на научния състав и включват научно управление, правене на образователни пособия за студенти и образование отвън образователния проект. Тук от голяма важност е дали ученият е управлявал сполучливо защитили докторанти, дипломанти, постдокторанти, дали е разгласил учебник или пособие, дали има лекции в чужбина или водени курсове и други Минималният брой точки, нужен в тази група индикатори, е по-висок за висшите учебни заведения, в сравнение с за научните организации.

Показателите от първите две групи са в огромна степен общи за всички професионални посоки.

В третата група са индикаторите, свързани с приложението на научните познания, които са характерни за обособените професионални посоки. Тук са от голяма важност получените средства от научни и иновационни планове или по програмата „ Еразъм “, управлението на и присъединяване в такива планове, съществуването на научно-популярни изявления, присъединяване в правене на стратегически документи, в подготовка на учители и други

Въвежда се обща методика за атестиране на преподавателите във всички държавни висши учебни заведения. Тя е направена в сходство с задачите, заложени в Стратегията за развиване на висшето обучение в Република България за интервала 2021 – 2030 година Нейната задача е да обезпечи висока подготовка на целия научен състав, като подтиква непрекъснатото актуализиране на знанията, уменията и компетентностите на преподавателите.

С идните промени ще се регламентират нормативно общи условия за просветителни, научни и научно-приложни резултати, които всеки учител би трябвало да реализира съгласно своето академично равнище и според минималните критерии за академично израстване в съответното професионално направление. Възприемането на сходен метод ще увеличи мотивацията на преподавателите и ще сътвори спомагателен тласък за млади учени, които са подготвени да работят интензивно през целия си професионален път.

Методиката включва няколко разнообразни индикатора. Един от тях е учебно-преподавателската активност, която се мери посредством образователната натовареност. Друг е студентското мнение, което се регистрира по правила, одобрени от Академичния съвет на съответния университет. Атестирането включва също резултатите и отзвука от научните достижения на преподавателите, присъединяване им във възпроизводството на научния състав и приложението на научните им резултати по индикатори, съобразени със спецификата на съответните професионални посоки и научни области.

Предвижда се до два месеца от влизането в действие на измененията всяко висше учебно заведение да показа в МОН устав за атестиране на университетския състав, съгласуван с признатите и в детайли написани критерии, индикатори и методика. Комисия към министъра на образованието и науката ще оцени правилниците и ще предложи по какъв начин да се разпределят 20-те милиона лв., отпуснати за нарастване на преподавателските хонорари според §17 от преходните и заключителни разпореждания на Закона за държавния бюджет за 2022 година

Новите минимални национални условия към учените можете да видите

Проекта на критерии, индикатори и методика за атестиране на университетския състав в държавните висши учебни заведения можете да видите
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР