МОН няма да зачита 7-ма задача от матурите по български

...
МОН няма да зачита 7-ма задача от матурите по български
Коментари Харесай

МОН финтира гафа със 7-ма задача: Няма да я зачита

МОН няма да зачита 7-ма задача от матурите по български език и литература. Това стана ясно на брифинг в просветното ведомство, до момента в който протичат днешните изпити - втората матура за 12-ти съсловия и математиката от Националното външно оценяване за седмокласниците. Решението разгласи зам.-министър Таня Михайлова.

Припомняме, задача 7 от матурата за зрелостниците обърка възпитаници, а и провокира възмущение на специалисти.

Според изискването би трябвало да се уточни изречението, в което няма позволена граматична неточност. Спорният дистрактор е " б ", който звучи неестествено, макар че не е позволена тъкмо граматична неточност. Именно този отговор е правилен, съгласно МОН. Дистрактори " в " и " г " се изключват поради неналичието на цялостен член в думaтa " юриста " и членуване на " Искърско дефиле ", в отговор " а " грешката е в членуването на " сухопътен ".

По време на брифинга от МОН обясниха, че в подусловието на задачата няма граматична неточност, а семантична неправилност. За да не бъдат ощетени зрелостниците ще бъде присъдена по една точка за всеки вероятен правилен отговор.

Тази задача се приема, че е част от 30-те точки. Тоест, откакто има изискване за двусмислие, това значи, че ще получи точките, които би трябвало да получи - тази задача носи една точка.

Таня Михайлова разяснява, че защото има противоречив миг, защото ще има чувство за неустановеност в зрелостниците - решението е тази задача да не се зачита в изпитния вид.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР