Момчетата обясняват, че са искали да регистрират група, да спечелят

...
Момчетата обясняват, че са искали да регистрират група, да спечелят
Коментари Харесай

Арестуваха двама 15-годишни в Пловдив заради сигнали за бомби в училищата

Момчетата изясняват, че са желали да записват група, да завоюват доста почитатели и това да им донесе облага , разяснява основният секретар.

От прокуратурата оповестиха, че деветокласниците са създателите на известия, изпратени на 27 и 31 март до няколко обществени имейл адреса, в това число и до ГДБОП, за сложени взривни устройства в учебни заведения в Пловдив и други градове в страната. Писмата са изпратени от е-поща, записана при снабдител на електронни съобщителни услуги отвън територията на България. Днес следобяд спецполицаите първо задържаха единия 16-годишен юноша, а малко по-късно и неговия другар, с който са пращали имейлите.

Бащата на единия арестуван 15-годишен юноша в Пловдив съобщи, че не е подозирал за подправените сигнали за бомба, които е изпращал сина му.

" Дойде полицията, ревизира му преносимия компютър и го задържа за 24 часа. Няма да му се карам, тъй като още е дете. Ще поговоря с него, че това не е редно ", описа бащата Хамид Шихаб пред NOVA.

Семейството живее на метри от 6 районно управление (на МВР) в Пловдив. Родителят чакаше за информация пред постройката на районното с юриста на фамилията.

Има още едно лице, задържано в Пловдив за заплашително известие към едно учебно заведение в града. Той е пълновръстен, престъпно проявен, заяви още комисар Тодоров.

Задържаният е 23-годишен. На 30 март посредством позвъняване на тел. 112  от улична телефонна кабина е предал погрешно повикване за паника, а точно, че в Професионална гимназия по превоз и строителни технологии " Гоце Делчев " в Пловдив, е сложено взривно устройство - бомба, оповестиха от прокуратурата. Не е открита връзка до този миг с учениците от Пловдив.


Срещу арестуваните са формирани досъдебни производства, като ще им се търси наказателна отговорност по член 326 за погрешни известия. Законът планува до пет години отнемане от независимост и санкция от 5 до 15 хиляди лв..

По думите на основния секретар на Министерство на вътрешните работи след понеделник и вторник, когато бе открита хакерска офанзива от източник отвън България, от сряда нататък подаването на сигнали е станало заразно и много лица са се увлекли по тази наклонност. Всички те са открити с помощта на дирекция " Киберсигурност ", акцентира Тодоров.

Освен задържаните 17-годишни в София през вчерашния ден, има още три случая в страната на малолетни, които са арестувани за изпращане на заплашителни имейли, сподели Тодоров. По думите му задържаните са общо към осем лица.

Изборният ден и местата за гласоподаване са тествани и са под защита, няма никаква опасност за жителите, уточни основният секретар.

Над 1000 са подадените сигнали за пазаруване на гласове като 600 са оперативни, а над 400 са от очевидни източници. Във всички области има доста получени сигнали, в това число и през днешния ден. Над 100 са арестувани от началото на акцията за търговия с избор, а формираните досъдебни производства са 120, заяви още основен комисар Тодоров.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР