Момчета от Столипиново се разходиха за пръв път в Стария

...
Момчета от Столипиново се разходиха за пръв път в Стария
Коментари Харесай

Момчета от Столипиново заснеха 4 късометражни филма

Момчета от „ Столипиново ” се разходиха за пръв път в Стария град, а след това заведоха свои връстници от Националната гимназия за театрални и екранни изкуства в махалата.

Тук е доста умерено и красиво, само че не чак като в Париж, заключиха измежду старинните къщи по калдъръма младежите от гетото, двама от които са живели във Франция. От целия Античен спектакъл най-вече им харесват балерините.

В разходката по сокаците сред оградите с окачени прани фусти момчетата от учебното заведение по изкуствата пък откриха по собствен метод очарованието на гетото -всяка къща е неповторима, а през две крачки попадаш в друга стилистика и орнаменти от всевъзможни столетия и култури. Освен това е някак доста топло и фамилно.

В последна сметка младежите откриха общи тематики - футбола. А с изключение на другарство от всичко това се роди и филм.

Лентата „ Заедно ” е една от четирите мини продукции, основани по план „ През обектива на махалата ”, в който си партнират фондация „ Пловдив 2019 ”, продуцентска къща „ Дея 100 ”, СУ „ Найден Геров ” и Националната гимназия за театрални и екранни изкуства. Филмите се завъртяха първо в Образователния център в „ Столипиново ”, а след това и в „ Капана ”.

„ Има самун в тези момчета, в случай че някой продължи да работи с тях. Защо да не излезе от „ Столипиново ” един фамозен европейски режисьор ”, споделят експертите, които са посветили момчетата в първите стъпки на кинаджийството.

Първоначално режисьорът Светлозар Гагов, операторът Васко Власаков и продуцентът Чавдар Стоянов почнали работа с 15 младежи на възраст 15-16 година Целта на плана е образование на деца от малцинствата по операторско майсторство, драматургия, монтаж. В последна сметка най-сериозни се оказали четирима от младежите. Професионалистите ги оставили сами да предложат концепцията за своята лента и помогнали да я снимат. Така на процедура режисьори, оператори, монтажисти и основни настоящи лица пред камерите са Джими Йорданов, Димитър Алексиев, Мехмед Рамадан от „ Столипиново ” и Емил Касъмов от Куклен.

Премиерната прожекция стартира с „ Добрият край оправя всичко ” на Димитър Александров. На екрана момчето е снимало по какъв начин юноша подвига портфейл от земята и побягва. Охраната се втурва да го преследва като апаш, а се оказва, че той в действителност се е опитал да догони притежателя на портмонето, с цел да му го върне. Идеята е почтена за пълнометражен филм, а това е единствено филмовият откъс към него, зарекоха се от продуцентската къща.

​Емил от Куклен пък е нарекъл кино лентата си на името на татко си ​- „ Димитър Касъмов ”. Разказва за фамилния бизнес на семейството, в която бащата снима сватби, а дамата, дъщерята и синът оказват помощ с монтажа и рекламата. Семейството има супер оборудвани две студиа и даже дрон за снимане от птичи взор. Мечтата на Емил е да приключи учебно заведение и да влезе в занаята, а един ден да снима освен фамилни тържества, а и игрален филм.

В началото на плана Джими Йорданов пък решил да опише историята на своята обич. След като кинаджиите разяснили концепцията на плана пред родителите от две паралелки, няколко девойки се запалили да бъдат актриси. Семейният съвет обаче не разрешил. И като останал без изпълнителка на основната женска роля, Джими сменил сюжета. Неговият филм „ Тим ” демонстрира какви финтове и акробатични номера владее тайфата му, която се учи сама на паркур от видеа в Ютюб и из дворовете и парковете на махалата. Джими е търсил разнообразни забавни гледни точки към шеметните фигури на Канбер, Яшар, Йомер, Джанер, Мамут и Илхан. Момчетата се премятат по тревата, от бетонни бордюри и от козирка на постройка на фона на съветски рап и американски хип-хоп части. Снимане на фигури в придвижване е доста комплицирано, споделят преподавателите на Джими. Тийнейджърите са привикнали да вършат видеа с телефон. Те ги понаучили по какъв начин да композират фрагмента и с камера.

Училищният психолог Надежда Недева доста им помогнала с организацията на срещите, а където българският не доближава, момчетата си превеждали едно на друго от и на турски.

Имат нюх и в случай че продължат, могат да се занимават с това професионално, безапелационен е екипът, който ще търси метод за продължение на плана следващата година. Дотогава късометражните ленти ще се въртят в Ютуб и в уеб страницата на учебното заведение.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР