Момче с гъста тъмна коса, обръсната отзад, стои до телената

...
Момче с гъста тъмна коса, обръсната отзад, стои до телената
Коментари Харесай

Агресивни и безразсъдни - трафикантите по балканския маршрут през България към ЕС

Момче с гъста тъмна коса, обръсната откъм гърба, стои до телената ограда на огромен български бежански лагер. Махмуд е на 17 години и е дошъл в България преди няколко месеца, в това време е пристигнало и фамилията му. Те желаят да подадат молба за леговище и да продължат към Германия.

Пътуването до България беше рисково, споделя Махмуд и сочи оградата зад себе си, която му припомня турско-българската гранична ограда. Той се изкачил по нея със стълба и по-късно скочил " като от четвъртия етаж ". Оттам нататък траял да бяга. На турско-българската граница нещо назрява, в този момент там се събират доста хора, споделя Махмуд. Някои от тях бягат от войната в Сирия, други - от тежкия живот в Турция, счита той.

България залага на граничната отбрана

България разчита на строгата гранична отбрана и на заплашването, отбелязва Tagesschau. Правителството е нараснало броя на граничните чиновници, възнамерява и в допълнение нарастване. По данни на българското Министерство на вътрешните работи опитите за прекосяване на границата от предходната година насам са се удвоили и са стигнали 103 000.

Натискът по границите се усилва, а с него и равнището на напрежение за всички забъркани. На всеки няколко дни по балканския маршрут стават тежки произшествия. В центъра на Бургас, който не е надалеч от турската граница, рейс с 47 мигранти се опита да се измъкне от преследващата го полицейска кола и се стигна до съдбовен край. Двете транспортни средства се сблъскаха, а след удара от полицейския автомобил не остана съвсем нищо. Загинаха двама служители на реда, а водачът - 18-годишен сириец, бе задържан.

Бягството е рисковано и скъпо

На към 600 километра на север в сръбския град Суботица царят блъсканица и нервно напрежение - там всички чакат да преминат границата с Унгария. Оградата с висока степен на сигурност е единствено на няколко километра. Бежанците на улицата са на дребни групи, слизат от таксита, лагеруват по поляни или в изоставени здания. Държавната система за банкет на бежанци от дълго време е изцяло претрупана.

Млад мъж от Йемен е отседнал в една от руините. Той споделя, че първо е преодолял дистанцията от Египет до Гърция. След това платил на контрабандист 3000 евро, с цел да стигне до Сърбия. " Не можете да преминете границата независимо ", изяснява той и добавя, че хората пътуват в препълнени джипове. И е естествено да се случват произшествия. Като този от средата на септември в австрийската провинция Бургенланд, на границата с Унгария. Военните желали да спрат кола за инспекция. Шофьорът ускорил, излязъл от пътя и се блъснал в дърво. В автомобила, регистриран за превозване на до седем индивида, наред с румънския водач пътували още 16 души от Индия, Пакистан и Афганистан.

Агресия и неблагоразумие

Хелмут Марбан от полицията в Бургенланд разказва една нова тревожна наклонност: сега по пътищата има доста млади мъже, наети от уредниците на трафика, " които са доста нападателни и безразсъдни по пътя, не се преценяват с живота на транспортираните хора, рискувайки по този начин и личния си живот ". Тази година полицията в Бургенланд към този момент е арестувала 205 трафиканти - с 36 повече от предходната година. Молбите за приемане на леговище също са се нараснали. Австрийската експертка по миграцията Юдит Коленбергер вижда аргументите за нарастването на броя на мигрантите от една страна в геополитическата обстановка, само че съгласно нея и вторичният резултат от съветската война в Украйна оказва своето въздействие.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР