Моля, направете кратко представяне на вас и на организацията, която

...
Моля, направете кратко представяне на вас и на организацията, която
Коментари Харесай

Интерфейсът на онлайн магазина стилово трябва да отговаря на нишата, към която принадлежи

Моля, направете малко показване на вас и на организацията, която представлявате.

Казвам се Зорница и съм UX/UI Design Team Lead в.

Вече над 4 години съм част от фамилията на Stenik и работя един до друг с изключителни хора и експерти.

Stenik е напълно българска софтуерна компания със 17-годишен опит и eCommerce фокус. Компанията е водач в проектирането, направата и поддръжката на огромни и объркани eCommerce планове. Портфолиото на компанията изобилства с едни от най-разпознаваемите марки на българския пазар, някои от които са и международни марки. Работата с клиенти на такова равнище е предизвикателство, незаместим опит и носи голямо задоволство, което всеки човек, обичащ специалността си цени високо!

Кои са най-често срещаните неточности, които забелязвате в онлайн магазините?

Като консуматор, само че и visual designer, постоянно се натъквам на онлайн магазини, при които липсва консистентност сред стила на интерфейса и самото наличие (content) - рекламни банери, снимков материал. В такива случаи виждаме липса на последователност и изразено разностилие. Това касае основно образната част (без да преглеждаме функционалностите), само че все пак способства за едно незадоволително показване на продукта и самия бизнес.

Относно функционалностите, метода на работа и взаимоотношение потребител-продукт нещата могат съществено да се объркат – от изчезнали и/или неработещи съществени съставни елементи, като филтри и търсачка, до компликации при довеждане докрай на поръчката (сложни и неразбираеми форми за попълване).

Какъв би трябвало да е интерфейсът на електронния магазин, с цел да се реализира по-добро потребителски прекарване?

Интерфейсът стилово би трябвало да дава отговор на нишата, към която принадлежи.

Структурно и функционално, нещата би трябвало да са оптимално опростени. Основните детайли в онлайн магазина би трябвало да дават отговор на това, което чака да види потребителят. Количка, Профил, Търсачка, Навигация и всички най-важни, съставляващи съставни елементи би трябвало да са на мястото си, да са разпознаваеми и ясни. В противоположен случай потребителят се обърква, което води до фрустрация и отрицателно преживяване.

Къде следите за всички новости и трендове, които прилагате в работата си?

Голяма част от новостите, които ползвам в работата си, произлизат от действителните образци в процеса на работа с нашите клиенти.

В устрема си да подобряваме продуктите, които сътворяваме, следим статистики и действителни данни, от които черпим информация и ни оказват помощ да работим в посока развиване.

Обратната връзка от потребителите е най-същественият аршин, който се взима поради.

Споделеният опит с сътрудници от сектора е скъп и в тази връзка събития като това са от огромна изгода на всички ни.

В по-общ проект, източници на информация и ентусиазъм има безпределно доста - блогове, подкасти, книги, публикации и case study-та.

Ако би трябвало да откроя съответни образци, бих загатнала Smashing Magazine & Vitaly Friedman (author and editor-in-chief of Smashing Magazine) и Steve Krug (Usability/UX consultant, the author of “Don`t Make Me Think: A Common Sense Approach to Web Usability ”).

Защо приехте да бъдете част от журито на състезанието?

Това е изключителна опция да обменя опит с едни най-хубавите и потвърдени сътрудници и експерти в сектора.

Конкурсът с изключение на да отличи звездите в ecommerce сектора, има за цел да способства и за възстановяване на цялостния образ на онлайн търговията в България. Дава неповторимата опция ние всички да бъдем в интерес на търговците/бизнеса и потребителите.

Освен всичко друго присъединяване за електронните търговци е един съвсем безвъзмезден одит на онлайн магазина им – нещо, което всички ще се съгласим, че е високо ценено.

На какви критерии би трябвало да дава отговор даден план, с цел да получи оптималната оценка?

Тук бих си разрешила да отговоря с един откъс:

“In character, in manner, in style, in all things, the supreme excellence is simplicity. ”

Като дизайнер и като консуматор считам, че е от фундаментална значимост е нещата да бъдат оптимално семпли и лесни за работа.

Онлайн магазинът е комплицирана система с доста съставни елементи и би трябвало да се стремим това, което стига до потребителя да не основава ненужно комплициране, да създадем потребителското пътешестване (user journey) прелестно преживяване.

Всеки план ще бъде прегледан в елементи, като ще се вземат поради самостоятелните му специфики, потребностите на бизнеса и потребителите, с цел да влезем в ролята и на двете страни, давайки оптимално справедлива оценка, която да бъде потребна на участниците в състезанието.

Цялата информация за състезанието може да прочетете тук: 

 
Източник: dama.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР