Молдовски следователи претърсват дома и офиса на бившия президент Игор

...
Молдовски следователи претърсват дома и офиса на бившия президент Игор
Коментари Харесай

Претърсват дома и офиса на бившия молдовски президент Игор Додон

Молдовски следователи претърсват дома и офиса на някогашния президент Игор Додон като част от следствие за корупция и държавна измяна. Първоначално беше обявено, че Додон е задържан, само че след това новината беше опровергана и обиските се правят в негово наличие.

Първоначално представителят на генералната прокуратура в Молдова Мариана Керпек заяви, че някогашният президент Игор Додон е арестуван за 72 часа в Националния антикорупционен център. По думите ѝ претърсват се 12 разнообразни местоположения, включително и дома на Додон в столицата Кишинев.

По-късно заместник-председателят на Социалистическата партия на Додон - Влад Батринча опроверга информацията и заяви, че някогашният президент не е арестуван. Той е разследван по четири разнообразни обвинявания - държавна измяна, че е получавал финансиране от престъпни организации, пасивна корупция и нелегално заграбване на средства.

Разследващите подозират Додон, че е получавал пари през 2019 година от олигарха Владимир Плахотнюк, който избяга от Молдова през 2020 година, с цел да избегне следствие и му беше отказано да влезе на територията на Съединените щати.

Игор Додон беше отпред на Молдова от 2016 до 2020 година и намерено поддържа Москва. След серия от кавги за корупция той загуби президентските избори в интерес на сегашния държавен глава Мая Санду, която води проевропейска политика. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков разяснява обиските в дома и офиса на Додон по този начин:

" Първо това е вътрешен въпрос за Молдова. Второ, несъмнено, ние още веднъж сме загрижени от сходни практики против всички, които поддържат развиването на другарски и взаимноизгодни връзки с Руската федерация. Надяваме се, че всички законови права на Додон ще бъдат спазени ".

Докато течеше обиск пред дома на Игор Додон се събраха негови последователи и съперници.

" Не, пенсията ми е същата като твоята  - единствено 700 леи, не е по-висока. Трябва да бъдат задържани за 72 години, а не за 72 часа. 72 години би трябвало да лежи в пандиза. Когато стана президент даде обещание, че ще възвърне изгубените милиарди, че ще сътвори работни места. А в този момент имам пенсия от 700 молдовски леи. Какво можеш да купиш с толкоз пари?! ", разяснява жена на улицата.

" Всички, всичко е в ръцете на Мая Санду - парламент, държавно управление, президентство, даже прокуратурата! ", сподели различен мъж.

От президентството в Молдова отхвърлиха коментар, а президентът Мая Санду сега е в Съединените щати, където чества 50-годишен празник.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР