Молдова се кани да обяви извънредно положение в енергийния сектор

...
Молдова се кани да обяви извънредно положение в енергийния сектор
Коментари Харесай

Молдова може да обяви извънредно положение в енергийния сектор

Молдова се кани да разгласи изключително състояние в енергийния бранш откакто съветският газов колос " Газпром " отхвърли молбата на Молдова за разсрочване на заплащането за доставките на синьо гориво за януари, написа Ройтерс.

Вицепремиерът на Молдова Андрей Спину съобщи, че страната може да заплати 38 милиона $ от общата сума, възлизаща на 63 милиона $. Утре държавното управление се изиска от Народното събрание да разгласи изключително състояние, което ще даде на ръководещите повече пълномощия за справяне с рецесията, като пренасочване на газовите доставки от промишлеността към семействата и потреблението на бюджетни средства за заплащане за горивото.

Премиерът на Молдова Наталия Гаврилица заяви, че " Газпром " е предизвестил, че в случай че не се заплати до 20 януари, газовите доставки ще спрат.

Молдова и съветската компания подписаха 5-годишен контракт, който стартира да тече на 1 ноември предходната година и съгласно който би трябвало да се заплаща предплатено до 20-то число на всеки месец.

Молдова вкара изключителното състояние в енергийния бранш за 30 дни в края на октомври, откакто " Газпром " разгласи подготвеност да спре доставките през ноември поради забавено предплащане.

За да реши рецесията, молдовският парламент вкара ремонти в бюджета, с цел да обезпечи средства за заплащането.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР