Молдова експулсира руски дипломат във връзка с откриването на избирателни

...
Молдова експулсира руски дипломат във връзка с откриването на избирателни
Коментари Харесай

Молдова изгони руски дипломат заради избирателните секции в Приднестровието

Молдова експулсира съветски посланик по отношение на откриването на изборни секции за президентските избори в сепаратисткия район Приднестровие, заяви Външното министерство в Кишинев, откакто извика на диалог съветския дипломат.

Пред посланика Олег Васнецов е бил изразен митингът на Кишинев за организирането на избори за президент на Русия в Приднестровието макар позицията на молдовските управляващи по въпроса, съобщи Българска телеграфна агенция.

Официалната съветска организация показва, че тази година Молдова забрани провеждането на избори където и да било другаде, с изключение на в съветското посолство в Кишинев, тъй че в Молдова имаше единствено една изборна секция. На територията на Приднестровието, където живеят над 250 000 съветски жители, обаче бяха открити още шест.

Министерството стачкува против отварянето на изборните секции в проруския анклав, който се отдели от Молдова по време на разпадането на Съветския съюз, макар че Кишинев беше срещу такова развиване. В по-ранни изказвания на държавното управление тези дейности на Москва бяха избрани като неуважение суверенитета на Молдова.

През август предходната година Молдова експулсира 45 чиновници на съветското посолство, с цел да понижи личния състав му до броя на представителството на републиката в Москва - 10 дипломатически чиновници и 15 души, отговарящи за административните и техническите функционалности. Експулсирането на дипломатите беше предшествано от поредност изявления в медиите и обществените мрежи, в които съветските дипломати бяха упрекнати в шпионаж.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР