Можем ли да си представим творба, която съчетава изкуството на

...
Можем ли да си представим творба, която съчетава изкуството на
Коментари Харесай

Yesterday and Today: Изложбата на J. PANK, която не трябва да пропускате

Можем ли да си представим творба, която съчетава изкуството на графитите, комикса, японската манга, поп арта с класическа, облици на Мона Лиза и Христос? Трудно е даже мислено да визуализираш сходна еклектична композиция от несъвместими на пръв взор стилове, столетия и детайли, само че в творбите на J. PANK (Йордан Панков) с изключение на действителност те са и негова запазена марка. Комикс и анимационни герои съжителстват в симбиоза с митологични създания и графити надписи.

Изложбата Yesterday and Today , която може да бъде забелязана в изложба " Аросита " до 6 август, показва на публиката едно самоуверено и смело сравнение на класика и съвремие, граничещо с хумора и иронията.



Освен че ни припомня за  на Леонардо да Винчи, Жак Луи Давид и неговите възпитаници Жан Огюст Доминик Енгр, Франсоа Жерар, създателят парадоксално ги слага в един актуален подтекст на известната просвета и даже субкултурата, добавяйки към тях разнообразни атрибути, надписи и знаци. Така Леда (от Леда и лебеда) и кралица Елизабет се оказват безусловно „ татуирани ” с огнени черепи, крилати сърца, обърнати петолъчки. Почитта към голото тяло, неговата естествена хубост през днешния ден е изместена от всевъзможни намеси и опити за промяна на личната ни еднаквост. Ореолът на Христос е стилизиран контур на Мики Маус... Авторът е притеглен от култа към митични облици и действителни персони и от това по какъв начин този фетиш се образува.

Каква мощ би трябвало да има един действителен човек, с цел да бъде повдигнат на фундамент, трансфорат в кумир? J. PANK изважда тези митологизирани персони от подтекста на времето и пространството, в което са битували, и ги трансформира в модерни икони, носещи стилизацията, цветността и еклектиката на днешния ден. Оспорва тяхната представителност в обществен и културен проект. Вероятно създателят загатва за изместването и смяната на полезностите, смисъла на характерността и персоналния взор, абстрахиран и необременен от нуждата да следва избран стандарт или идеология. Чрез наслагването на образни кодове и разбъркването на културни и исторически пластове създателят цели провокация и я реализира. Свободата е тази, която основава шедьоври. е за всички, без значение от обществен статус, обучение, географска принадлежност.

Има още...
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР