Можем да сме на диета и да се храним вкусно

...
Можем да сме на диета и да се храним вкусно
Коментари Харесай

Диетично ризото с пуешко и диви гъби

Можем да сме на диета и да се храним вкусно - ето ви образец с това диетично ризото с пуешко и гъби

Необходими Продукти

● сушени манатарки - 50 г или други по избор
● масло - 50 г
● зехтин - 2 с.л.
● глава лук - 1 дребна, обелен и нарязан на ситно
● ориз - 350 г за ризото Арборио
● чесън - 2 скилидки, обелени и нарязани на ситно
● бяло вино - 175 мл или бульон за деца
● морска сол
● черен пипер
● пуешки бульон - 1.3 л домакински или зеленчуков
● пуешко месо - 400 г варено, нарязано
● пармезан - 50 г, настърган на ситно по избор
● магданоз - шепа нарязани листа
● кафява печурка - 250 до 300 г

Начин на подготвяне

Ако ползвате диви сушени гъби, първо ги накиснете във вряла вода - 500 мл за 20 минути, по-късно изцедете течността, изхвърлете последните 3 супени лъжици течност (понякога сушените диви гъби могат да имат песъчинки).

Докато те се наквасен, имате време да сварите бульона от нарязаните пуешки хапки в 1 и 1/2 л вода със зеленчуци по желание, (лук, целина, морков, праз, пащърнак, корен магданоз и др.) Това ще ви отнеме към 25 мин.

След 20 - 25 минути накълцайте накиснатите гъби и ги оставете настрани.

Почистете кафявите печурки от пръста или развалените елементи и ги нарежете на филийки или части.

Докато се вари бульонът и се хидратират сушените гъби, си пригответе печурките. В обособен тиган с малко масло запържете нарязаните печурки до омекване и зачервяване.След като се сготвят, прибавете ги, към вашето ризото дружно с манатарките, огромна шепа нарязан магданоз, 1 ч.л. масло, сол и черен пипер

За да извършите ризотото с гъби, прибавете половината масло в тенджерата със зехтина, загрейте на сдържан огън и запържете лука, до момента в който омекне, само че не да се зачерви, прибавете хидратираните гъби и гответе за 2 минути, разбъркайте ориза и чесъна и гответе още 1 минута при непрестанно безредие, като се уверите, че оризът е затрупан с лука и олиото.

Залейте виното и го оставете да кипне, до момента в който се изпари, подправете добре с морска сол и черен пипер. Започнете да добавяте една четвърт от бульона, оставете ориза да къкри, като постоянно разбърквате, до момента в който оризът поеме цялата течност.

Повторете процеса, до момента в който се изразходва целият бульон; оризът би трябвало да е кремообразен и бухнал, прибавете частите сварена пуйката и продължете да бъркате, до момента в който оризът се свари и пуйката се загрее още веднъж в сместа.

Ако оризът към момента е малко недопечен, прибавете още бульон или вода. Ако се притеснявате от този метод на подготвяне на ориза, просто изсипете парещ бульон 1 л и гответе на слаб котлон до сваряването му. Следете по какъв начин се поема от ориза!

Свалете тигана от котлона; прибавете останалото масло и сирене, в случай че ползвате (аз този път пропуснах) коригирайте подправката.

Покрийте и оставете за 5 минути, с цел да може оризът да попие непотребната течност, до момента в който се охлажда.

След като се сготви, прибавете към вашето ризото огромна шепа нарязан магданоз, сол и черен пипер.

Съвет: Можете да употребявате праз вместо гъби в диетичното ризото с пуешко и диви гъби; също това ядене е положително с бяло и мрачно пуешко месо.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР