Може ли Киев да последва пътя на КНДР, ако Украйна

...
Може ли Киев да последва пътя на КНДР, ако Украйна
Коментари Харесай

Украйна за 4-5 месеца може да събере плутоний за атомна бомба

Може ли Киев да последва пътя на КНДР, в случай че Украйна не я вземат в НАТО? Това е тематиката, която преглежда съветското издание „ Свободная пресса ”.
Посланикът на Украйна в Германия Андрей Мелник декларирал, че Украйна би трябвало да върне статута си на нуклеарна мощ, в случай че не може да реализира участие в НАТО. Това съгласно дипломата е належащо, с цел да се подсигурява личната й сигурност и да се предпазят от Русия.
„ Или сме част от алианс като НАТО и оказваме помощ да създадем Европа по-силна, или имаме единствено една опция: да се въоръжим, може би да помислим още веднъж за нуклеарния статус. Как другояче можем да подсигуряваме нашата отбрана? " - споделил Мелник по немското радио Deutschlandfunk.
По-късно в Twitter посланикът добавил, че Киев се нуждае от военна поддръжка от Германия и ранното влизане в НАТО ще му помогне в борбата с Русия.
 Съединени американски щати няма да уголемяват програмата си за подготовка на украински воиници Съединени американски щати няма да уголемяват програмата си за подготовка на украински воиници
Европейското командване на Съединени американски щати (USEUCOM) не възнамерява да организира спомагателна подготовка на въоръжените сили на Украйна, а ще продължи с...
По време на разпадането на Съветския съюз Украйна притежаваше забележителен нуклеарен капацитет, само че през 1994 година тя се причисли към Договора за неразпространение на нуклеарното оръжие, като подписа Будапещенския меморандум. Безядреният статут на страната и нейната сигурност се подсигуряват от Русия, Съединени американски щати и Англия. След 2014 година украински политици неведнъж са повдигали тематиката за връщане на нуклеарния статус на Украйна, само че чисто хипотетично.
Известният съветски боен специалист Константин Сивков в коментар за „ Свободная пресса ” назова това изказване на украинския дипломат „ изнудване на НАТО “, защото страните от Алианса схващат, че в случай че Украйна се снабди с нуклеарно оръжие, това преди всичко тях заплаши. Тъй като обаче Украйна няма техническата опция да основава нуклеарно оръжие, зад тези закани няма нищо и е малко евентуално те да бъдат взети на съществено в НАТО.
Както обаче декларирал пред " СП " инженерът-физик от Руския социално-екологичен съюз Андрей Ожаровски, Украйна няма да има никакви механически проблеми при основаването на нуклеарно оръжие, в случай че такова решение в действителност бъде взето. Друг е въпросът дали това е допустимо по политически аргументи.
Според физика, механически Украйна, сходно на доста други развити страни, е изцяло способна да основава нуклеарни взривни устройства. В това от дълго време няма загадка и виждаме, че даже такива не най-напредналите страни като Северна Корея сполучливо са изпълнили тази задача.
Украйна разполага с всички нужни съставни елементи за основаване на нуклеарни оръжия. По руско време украински учени са взели участие както в нуклеарния план, по този начин и в основаването на ракети-носители. Сега страната работи с атомни електроцентрали. С доста дребни промени те могат да се употребяват за приемане на първични материали, нужни за основаване на нуклеарен заряд. Просто би трябвало да извадите отработеното нуклеарно гориво от реактора малко по-рано, като го държите там не за 12-18, а за 4-5 месеца и той ще съдържа плутоний, което е изцяло задоволително за основаване на нуклеарни взривни устройства.
 Русия изгони обвинявания в шпионаж украински консул Русия изгони обвинявания в шпионаж украински консул
Руската страна заяви на краткотрайно поверения в делата на украинското посолство в Москва Василий Покотило за решението за експулсиране на...
Плутоният неизбежно се създава във всеки нуклеарен реактор, захранван с уран. Енергетиците нормално не го вадят по-рано по стопански аргументи, само че няма механически проблеми, с цел да стартират да създават първични материали за взривно устройство в енергийни реактори.
Следващата стъпка е да се отдели този плутоний от отработеното нуклеарно гориво. Това е много сложна и отнемаща време задача, само че съгласно специалистите на МААЕ, изразени в съответния отчет, напреднала лаборатория на Катедрата по химия на всеки европейски университет може да се оправи с това, защото от края на 40-те години интензивно се развиват разнообразни способи за обособяване на плутония. Внедряването на тези технологии, в случай че приказваме не за хиляди, а за единици или десетки муниции, е изцяло допустимо.
Украйна няма потенциал за обогатяване на уран, по тази причина става дума за нуклеарно взривно устройство въз основата на плутоний. Това обаче е пълноценно, " класическо " нуклеарно оръжие със светлинно лъчение и ударна вълна, а не " мръсна " бомба.
След като плутоният се отдели, ще са нужни съществени старания за самото произвеждане на оръжията. Плутоният е единствено един от компонентите; изискват се и специфични типове химически взривни субстанции и някои комплицирани структури. Но в случай че си поставите такава задача, е изцяло допустимо да се справите с нея, твърди физикът Андрей Ожаровски.
Превод: Ганчо Каменарски
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР