Може и да не е за вярване, но в Бундеслигата

...
Може и да не е за вярване, но в Бундеслигата
Коментари Харесай

Невероятно, но факт! Истинска битка за титлата в Германия

Може и да не е за поверие, само че в Бундеслигата най-накрая имаме същинска борба за купата. Байерн наподобява уязвим, както му се случва рядко, а това пък съответства с възхода на освежения отбор на Борусия (Дортмунд).

В множеството време визията на хората с Бундеслигата може да се опише с перифразиране на прословутата фраза на Гари Линекер за футбола и Германия. Във разновидността, описващ немския футболен шампионат, той би звучал по този начин: „ 22 души гонят топката за 90 минути, а най-после Байерн постоянно печели купата ".

 През последните пет сезона малко на брой се съмняваха, че баварците ще станат първенци. Това обаче се промени с началото на този шампионат. След успеха на Борусия (Дортмунд) в последния домашен мач от шампионата от южната естрада на „ Сигнал Идуна Парк “, известна като „ Жълтата стена “, се скандираше: „ Кой ще стане първенец на Германия? Борусия! “ Поне в Дортмунд хората повярваха, че имат извънредно огромни шансове за първото място в класирането.

Рецептата за триумфа

След седем изиграни кръга „ жълто-черните “ нямат загуба и са позволили единствено два гола. Така сега Борусия (Дортмунд), а не Байерн, дефинира стандарта за първото място. Дори в самия клуб има еуфория и шампионско въодушевление. То е обхванало и звездата Марко Ройс, който се възвръща от следващата си травма. „ Борусия (Дортмунд) ще стане първенец “, беше безапелационен немският национал напълно неотдавна.

„ Тичай, преследвай, бъди нападателен, вкарвал голове, не допускай такива “, това е описанието за сполучливото показване на „ жълто-черните “ на халфа Нури Шахин. Той направи изказването в изявление за телевизионния канал „ Sport 1 ”.

Едва ли има по-елементарно пояснение на цялата футболна философия на треньора Петер Бос. 53-годишният холандец пое тима през лятото, само че надали самият той е вярвал, че играчите толкоз бързо и безпрепятствено ще се приспособят към неговата система на игра. Дори когато застана отпред на отбора, той прикани почитателите и медиите за самообладание.  Резултатите обаче са налице и по-рано от предстоящото, в това число и някои гръмки победи – като разбиващото 6:1 над Борусия (Мьонхенгладбах) в шестия кръг.

„ Това е нескончаем развой, който в никакъв случай няма да завърши “, съобщи Бос на въпрос по отношение на развиването на тима. Тактиката на холандеца в огромна степен припомня на стила на Борусия от времето на Юрген Клоп, който донесе на клуба две следващи шампионски трофеи и една Купа на Германия.

Спокойствието се завърна

Не единствено успехите, само че и спокойствието се завърна в съблекалнята на отбора от Дортмунд, откакто там ситуацията беше много нажежена в последната година. На първо място това стана поради раздялата с предходния треньор – Томас Тухел. Това беше миг, в който двете страни си отдъхнаха, защото се виждаше завършек на непрекъснатата битка за превъзходство на два мощни характера – на Тухел и на изпълнителния шеф Ханс-Йоахим Вацке.

След това пристигна и раздялата с младата звезда Усман Дембеле, който отхвърляше да играе, с цел да му бъде разрешен трансфер в Барселона за гонене на по-голяма заплата и повече триумфи. Така в Борусия внезапно се завърна спокойствието, а бурите останаха като спомен от метеорологичната прогноза.

В същия миг спортният шеф Михаел Цорк резервира хладнокръвието в клуба, защото съумя да откри съвършения заместител на Дембеле – Андрий Ярмоленко. „ С изявите си на клубно равнище и в националния тим  Ярмоленко от дълго време демонстрираше, че има качествата за по-сериозно състезание “, разяснява неотдавна Цорк. Малко след първите изяви на украинеца за Борусия (Дортмунд) много от почитателите на отбора започнаха да споделят мнението, че Ярмоленко е попадение в селекцията.

Повече дълбочина, повече качество

В момента съставът на Борусия има и повече дълбочина, в сравнение с през последните сезони. Това значи, че Бос може да прави ротации, без да се тормози, че ще има загуба на качество в представянето. Освен Ярмоленко, друго ново попълнение в нападателен проект се показва мощно – Максимилиан Филип. Бившият нападател на Фрайбург към този момент има четири гола. Новият централен бранител Йомер Топрак (взет от Байер Леверкузен) има значима роля в това, че „ жълто-черните “ позволиха единствено два гола в шампионата досега. Дори Марио Гьотце, който се възвърне от дълготрайно лекуване, стартира да връща формата, която преди години го трансформира в звезда на Борусия.

Хайнкес: „ Предстои ни доста работа “

Какво да кажем за Байерн? Фаворит за купата през лятото, само че започва нерешително и провокира невиждана рецесия на „ Забенер Щрасе “ (адресът на централата на баварците). Непостоянното показване и неналичието на изяснена игрова философия откриха своето въплъщение в тежката загуба от ПСЖ в Шампионската лига. Като прибавим към това и петте точки закъснение от Борусия (Дортмунд) – ето какво докара до уволнението на Карло Анчелоти.

Байерн нямаше бърз отговор за заместител на италианеца, само че съумя да върне Юп Хайнкес. Специалист в спасяването на баварците в сложни обстановки. “Вярвам, че ще трансформира тима, само че най-важното е, че играчите ще върнат увереността в силите си “, показа 72-годишният експерт при представянето си.

 „ Предстои ни извънредно доста работа. Първата ми задача е да възстановя реда в тима “, добави ветеранът, прочут като „ Осрам “ (на марката електрически крушки), поради почервеняването на лицето му в моменти на мощно неспокойствие.

Последният път, когато Хайнкес пое Байерн сега на рецесия, той изведе отбора до требъл – купа, купа на Германия и успех в Шампионската лига. Запитан за задачите си по време на четвъртия си престой в клуба, Юп Хайнкес избра да хвали съперниците в шампионата: „ Борусия има пет точки задатък след седем кръга. С метода по който играе, ще бъде доста мъчно да бъде преместен от първото място. Поставянето на цели в този миг, няма да докара до нищо значително. “

Борусия (Дортмунд) има потребност от поддръжка

Първите няколко седмици от шампионата демонстрираха, че Байерн не е несломим. Юлиан Нагелсман и Хофенхайм взеха баварския скалп в третия кръг, а Волфсбург и Херта завоюваха по една точка против гранда от Мюнхен. Именно тимове като Хофенхайм и РазенБалшпорт (Лайпциг) могат да обезпечат на Борусия (Дортмунд) поддръжката, от която се нуждае, в битката за купата. Двата отбора са задоволително мощни, с цел да окажат сериозна опозиция и да откраднат точки от Байерн. Да, само че това се отнася и за мачовете им с „ жълто-черните “. Точно такава среща следва в събота, когато „ алените бикове “ от Лайпциг гостуват в Дортмунд.

Докато Байерн продължава да губи точки, Борусия също може да има проблеми, защото към момента не е приключен тим.  Въпреки че позволиха единствено два гола в шампионата, дортмундци са уязвими в защита и позволяват много удари към вратата на Роман Бюрки. Ако тази наклонност продължи, сигурно „ жълто-черните “ няма да запишат сезон без загуба. Сигналите за това се видяха в представянето на тима в Шампионската лига и загубите от Тотнъм и Реал (Мадрид).

Състезание с повече от двама участници

Борусия (Дортмунд) сега е в по-добри позиции да нападна купата, в сравнение с през последните пет години. Много неща вървят безпрепятствено за „ жълто-черните “, а доста други не се развиват съгласно проектите на Байерн. Но Петер Бос е сигурен, че борбата за купата не е съревнование сред двама участници.

„ Не мисля, че би трябвало да обръщаме внимание единствено на Байерн. Хофенхайм играе мощно, а РазенБалшпорт (Лайпциг) не трябва да бъде отписван. Има няколко претенденти за купата, с които би трябвало да се внимава “, показа неотдавна холандският треньор на Борусия пред „ Билд ам Зонтаг “.

Истинска борба за купата в Бундеслигата, в която вземат участие повече тимове? Мнозина почитатели ще бъдат щастливи, в случай че Петер Бос се окаже прав!
Томас КЛАЙН, „ Дойче Веле “
превод Веселин РУСИНОВ/БЛИЦ СПОРТ

РЕЗУЛТАТИ, ГОЛМАЙСТОРИ И КЛАСИРАНЕ В ГЕРМАНСКАТА БУНДЕСЛИГА - ТУК!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР