Може и да не е най-лесната за приготвяне запеканка в

...
Може и да не е най-лесната за приготвяне запеканка в
Коментари Харесай

Запеканка в кори със сос Бешамел

Може и да не е най-лесната за подготвяне запеканка в света, само че несъмнено е най-вкусната. А който не има вяра, да опита

Необходими Продукти

за запеканката


● картофи - към 1.5 кг
● гъби - 5 - 6 броя
● лук - 3 глави кромид приблизително огромни
● бекон - към 200 г
● фини кори - 3 - 4 броя
● кашкавал - към 100 г
● сол - на усет
● черен пипер - на усет
● чубрица - на усет
● олио - за намазване

за соса


● масло - 50 г с една концепция по - малко от половината на дребните пакетчета
● брашно - 3 с.л.
● прясно мляко - 500 мл студено

Начин на подготвяне

За начало обелваме и нарязваме картофите на приблизително дебели кръгчета. Слагаме ги да се варят до полуготовност, като внимаваме да не стартират да се разчупват. През това време приготвяме останалите зеленчуци. Гъбите режем на филийки, а главите лук – на полумесеци. Бекона оформяме по личен усет – на кубчета, на ленти или на дребни късчета.

В малко олио запържваме за няколко минути лука. Когато поомекне, прибавяме гъбите и беконът. Разбъркваме от време на време още няколко минути и махаме от котлона. Диетичен вид е следният – да не се обработват авансово тези артикули, а да се прибавят непосредствено към картофите в тавата.

Стигаме до приготвянето на заливката, а точно – сос Бешамел. Запържваме маслото в малко тенджерка и когато е изцяло разтопено, прибавяме брашното. Бъркаме непрестанно до приемане на идентична консистенция със златисто-жълтеникав цвят.

Тогава дърпаме съда от котлон и постепенно, на тънка струйка прибавяме студеното прясно мляко в сместа и продължаваме да разбъркваме. Връщаме тенджерката на котлона (на умерена мощност) при от време на време бъркане, до момента в който сосът не се сгъсти.

Когато картофите са полусварени, ги прецеждаме от водата и ги оставяме в тенджерата, в която са врели или в различен огромен съд. Добавяме лука, дружно с гъбите и бекона. Овкусяваме със сол, черен пипер и чубрица. Разбъркваме добре, с цел да може подправките да стигнат на всички места.

Избираме огромна и необятна тава, дъното и стените ѝ намазваме леко с олио. Разстиламе няколко фини кори и подгъваме стърчащите краища във вътрешността. Броят зависи от типа и качеството им - значимото е да покрият цялата тава – а в случай че са доста тънки, слагаме втори слой.

Изсипваме картофената примес върху корите и заравняваме. Отгоре изливаме соса, като следим да е относително отмерено на всички места. Печем в авансово загрята на 190 градуса фурна за към 40 минути.

Ако стартира бързо да загаря, слагаме алуминиево фолио от горната страна и го махаме малко преди да е готово. Като е съвсем сготвено, изваждаме от фурната и поръсваме със ситно настъргания кашкавал.

Връщаме тавата и допичаме още няколко минути на понижена мощ. Поднасяме топло. Тази картофена запеканка е бързо и елементарно решение за вечеря.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР