Може да съм патологичен лъжец, може да съм шизофреник. Не

...
Може да съм патологичен лъжец, може да съм шизофреник. Не
Коментари Харесай

Прокуратурата учи децата що е инквизиция и има ли тя почва у нас

" Може да съм патогенен измамник, може да съм шизофреник. Не приемайте подготвени клишета, събирайте информация! " Това прикани основният прокурор Иван Гешев учениците от Италианския колеж в София по време на открит урок, откакто им описа за неприятните политици, закрили спецправосъдието, и за законите, които пречат на прокуратурата да си прави работата. Оплака се и че във всяко последващо Народно заседание депутатите все по-трудно го схващат, очевидно имайки поради, че равнището непрекъснато пада. После им цитира " един прочут публицист с над 200 000 почитатели ", който му споделил, че " прокуратурата остана последният бранител на демокрацията ". 

С визитата си в Италианския колеж Гешев продължава с дефилето си по учебни заведения в страната. Откритият му урок в лицея е траял над час и половина, излиза наяве от известие на Асоциацията на прокурорите в България. В YouTube канала на прокуратурата обаче е качен инсталиран запис от 49 минути.

Главният прокурор изяснява на децата какъв брой е значимо правосъзнанието и какъв брой ниско е то у българите. Цитира им проучване, че над 70% от хората не са чели Конституцията, само че подобен дял настояват, че познават правата и отговорностите си. А това е неуместно.

" Ние сме доста мощни като човеци, имаме проблем с общността. Поотделно сме страхотни ", уточни Гешев. И продължава: " Италиански служители на реда, в случай че им спре токът, те няма да знаят какво да вършат. Ние сме привикнали да оцеляваме поединично в токсична среда. Старите демокрации в Европейски Съюз надали могат да оцелеят ".

 

Усещане за корупция

 

За това какво е корупция Гешев цитира своя другар Любен Дилов-син - това е далаверата, в която не вземам участие. 

Първият въпрос на учениците наподобява режисиран, защото подвига топката на Гешев още веднъж да се оплаче от закриването на спецправосъдието. " Защо се закри спецпрокуратурата и кой има изгода от това ", пита го юноша. Главният прокурор повтаря репертоара си, че българските жители нямат интерес от закриването, а неназован политик му е споделил - " не ме интересува какво ще последва, това е политическо решение. "

Следва въпрос защо България е към момента преди всичко по корупция. Гешев дава отговор, че възприятието за корупция не значи наложително корупция. " Съмнявам се, че сме номер едно. Номер едно сме по произшествия ", продължава основният прокурор. И развива теорията си, че България се сочи за корумпирана страна, защото " ние имаме доста добра заложба да топим себе си едни други в европейските институции ". Това съгласно него било излишък от комунизма, когато с цел да се развиеш в партията, би трябвало да правиш доноси до Москва. Третият проблем, обвързван с корупцията, са остарелите закони. Едно време Гешев считал, че те не се трансформират от безхаберие. Вече знаел, че не се реформират умишлено. " Ако желаят да се борят, за какво закриват най-ефективния инструмент (спецпрокуратурата). Това състояние устройва всички. Ако има ефикасни механизми, може би някои хора ще влязат в пандиза ", заключи основният обвинител.

Друго дете го попита за мнението на Венецианската комисия по за следствие на основния прокурор. Това леко напрегна Гешев, който незабавно уточни, че комисията е " един съвещателен орган, който не е наложителен, да не се изпитваме ". Според него всички стартирани в този момент хрумвания са противоконституционни. И с цел да има механизъм за надзор над основния прокурор, би трябвало да се промени главният закон.

Главният прокурор даде образец, че може пък и той да не харесва някой политик, само че в случай че излезе и каже - " подай си оставката ", това нарушава разделянето на управляващите. Явно правейки препратки към настояванията за неговата оставка, Гешев разгласи, че това е " връщане към остарели практики, антидемократично, връщане съм тоталитарни способи и средства ". Затова и Гешев счита, че въпреки в България да има господство на закона, то е в заплаха и страната би трябвало да бъде следена от Брюксел.

Главният прокурор изпадна в признание и след въпроса за какво мандатът му би трябвало да е 7 години. " Ще пребивавам доста по-добре, в случай че не съм основен прокурор. Времето дори към този момент не го помня. С наслаждение няма да изкарам 7 години, в случай че трансформират Конституцията ", уточни той. И добави, че това лято е бил за първи път с децата си на море, откогато е на поста.

 

" Грижим се карцерът постоянно да е цялостен "

 

Заместник-главният прокурор Борислав Сарафов, който е и шеф на националното разследване, беше приготвил много по-интересна за децата презентация от шефа си. Той им описа какъв брой сантиментална и забавна е следователската работа, пък и е " много обичайно заплатена - още първоначално се получават сред 4000 и 5000 лева "

Сарафов изясни на учениците, че следователите ловят хора, след това добави - неприятни хора. И ги попита знаят ли кои са били първите следователи. Отговорът - чиновниците на Светата инквизиция. " Това е първата институция, която е провеждала следствие по дефинира правила, които, за наслада, не съществуват сега. Използвали са други способи и начини. Такива не прилагаме сега ", увери шефът на националното разследване.

Сарафов прожектира на учениците и фрагменти от ареста на националното разследване. И им изясни, че там " перманентно има към 300 индивида ". " Там държим неприятните, грижим се карцерът постоянно да е цялостен ", продължи Сарафов, а Гешев го репликира - " Почва да става заплашително ".

Следователят описа и за отдела по криминалистика, който бил " почти като по филмите за Хорейшио ". Децата чуха и по какъв начин следователят е господарят на мястото на престъплението и че даже там да се появят " министър председател, президент или който и да е ", той може да ги изгони. " Ходят, с цел да вършат пиар ", уточни Сарафов. После сподели на учениците и дрона на следствието, с който се снимат огромни местопроизшествия. " Редовно стават гърмежи в " Арсенал ", би трябвало да назнача някого на щат там, с цел да прави огледи ", продължи Сарафов. " Тая седмица са отмора ", подсказа му Гешев. " Но предходната имаше 2 гърмежа ", отвърна заместникът му.

Сарафов пусна на децата и други остарели фрагменти - от разпитите след покушението против папа Йоан Павел II, след което имаше обвинявания за " българска диря ", от терористични гърмежи, предизвикани от Възродителния развой, от палежа на Партийния дом през 1992 година, от убийството на Андрей Луканов, от престрелката сред служители на реда в в столичния кв. " Белите брези ", от нарколабораторията " Опицвет " и т.н. Показа им и фрагменти от разпит на Тодор Живков. " Много от политиците рано или късно стигат до нас ", пусна шегичка Сарафов. И добави " може би това е причина за политическата експанзия против нас. Да ни показват като демони ". 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР