Може да отнеме повече от 10 години на най-бедните хора

...
Може да отнеме повече от 10 години на най-бедните хора
Коментари Харесай

Най-богатите излизат от кризата за 9 месеца, бедните - за 10 г.

Може да отнеме повече от 10 години на най-бедните хора в света да се възстановят от икономическите последствия от продължаващата пандемия, провокирана от COVID-19. Това демонстрира новото проучване на Oxfam International за неравенствата по света.

В същото време рецесията завърши за най-богатите милиардери в света, които възвърнаха загубите си в границите на девет месеца, откогато пандемията стартира да се популяризира по целия свят, показва английската организация.

"Дълбокото разделяне сред богатите и бедните се оказва смъртоносно колкото вируса ", споделя ръководителката на Oxfam Габриела Бучър и прибавя, че битката с неравенството би трябвало да бъде в основата на напъните за икономическото избавяне и възобновяване.

Според 87% от специалистите се чака растеж на неравенството в приходите вследствие на пандемията – утежняване без аналог през последните повече от 100 години. Очаква се също повишаване на половото и расовото неравноправие.

Пандемията също по този начин разкри, че над три милиарда души нямат достъп до опазване на здравето и че три четвърти от служащите нямат обществена отбрана като обезщетение за безработица или болнични. В страните с ниски и по-ниски междинни приходи повече от половината служащи са в риск от беднотия, макар че имат работа, се споделя в отчета.

В контрастност милиардерите в международен мащаб са нараснали благосъстоянието си с 3.9 трилиона $ сред 18 март и 31 декември 2020 година. Общото им благосъстояние в този момент възлиза на 11.95 трилиона $, което се равнява на сумата, която държавните управления на най-големите 20 развити и разрастващи се страни, или Г-20, са похарчили в отговор на пандемията.

„ Рецесията завърши за най-богатите. Десетимата най-заможни в света общо са повишили положението си с половин трилион $ от началото на пандемията – повече от задоволително, с цел да получат всички ваксина против COVID-19 и да се финансират ограничения, с цел да не бъде хвърлен в беднотия никой “, пишат създателите на отчета.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР