Може да изглежда тривиално, но това е доста съществен проблем

...
Може да изглежда тривиално, но това е доста съществен проблем
Коментари Харесай

Защо хапчетата имат гаден вкус

Може да наподобява банално, само че това е много значителен проблем в медицината, който обаче съществува по основателна причина.

Както е обяснено от Американското химическо сдружение, множеството от химикалите в медикаментите са получени от растения и заради това са горчиви.

Освен това медикаментите са дефинирани по този начин, че да съдържат допустимо минимум добавки, защото те могат да попречат на действието на дейните съставки. Добавянето на усети е по-надолу в листата с цели и евентуално може да аргументи повече проблеми, в сравнение с да реши.

Смята се, че сме развили усета за горчиво, с цел да ни възпира да не погълнем токсични субстанции. Тъй като медикаментите могат да бъдат токсични в задоволително огромни количества, това е плюс, че доста от нас намират усета им за неприветлив.

Това обаче не е правилно за всички лекарствени таблетки. Ибупрофенът може да има сладостен усет, защото е безусловно бонбон, затрупан със пласт захар. Причината за това е, че може да раздразни стомаха, тъй че обвивката му го стопира да се разгради преди да доближи червата.

Таблетките с неприятен усет могат да причинят главоболие както на лекарите, по този начин и на пациентите. Над 90% от педиатрите оповестяват, че неприятният усет на медикаментите е най-голямата спънка за довеждане докрай цикъла на лекуване. Това е изключително огромен проблем при децата, защото те имат нараснала сензитивност към горчиви усети до юношеството.

Дори в случай че заболяването е сериозна, усетът може да спре човек от осъществяване на цялостното лекуване – какъвто е казусът с антиретровирусните медикаменти за ХИВ. За да преодолеят това затруднение, някои фармацевтични компании основават други възможности като долутегравир, които са с усет на ягода и се разтварят във вода.

Учени от Фармацевтичния факултет на Калифорнийския университет обаче се надяват да решат изцяло проблем с ужасния усет като употребяват данни, събрани от „ електронен език “, с цел да обучат изкуствен интелект (ИИ), който да може да предсказва горчивината на медикаментите. В последна сметка задачата им е да създадат медикаментите малко по-вкусни, с цел да подсигуряват, че пациентите се придържат към лекуването си.

Ако се затруднявате с приемането на медикаменти заради техния усет, има няколко лесни трика, които могат да ви оказват помощ. Първо, пробвайте се да поставите хапчето върху задната част на езика си и бързо да го преглътнете с чаша вода. Второ, просто задръжте носа си – обонянието ни е отговорно за към 80% от това, което вкусвате.

И най-после, можете да покриете хапчето с нещо сладко като мед или захар.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР