Може би това е неочакван поглед, но замисляли ли сте

...
Може би това е неочакван поглед, но замисляли ли сте
Коментари Харесай

Една страна през погледа на едни от най-великите художници

Може би това е непредвиден взор, само че замисляли ли сте се, че Белгия е рисувана от някои от най-великите художници? Рубенс, Брьогел, Ян Ван Ейк – геният им е останал за поколенията в техните картини, които родната им Белгия отбелязва с поредност събития в границите на три години. Миналата беше годината на Рубенс, тази е на Брьогел.

Преди броени дни приключи изложбата на Брьогел в Кунсхисторишес музея във Виена – един от сътрудниците в отбелязването на 450 години от гибелта на художника. Напълно ненадейно за самите куратори, изложбата има рекорден брой визити и необикновен триумф. В последните седмици на фасадата на музея е окачен голям транспарант „ Разпродадена “ и за влизане в залата се е чакало с часове. Аз посетих изложбата в края на предходната година, само че даже тогава тълпата беше голяма. Над 408 хиляди души са видели Брьогел във Виена – сходен триумф нормално имат единствено импресионистите и актуалните художници. Как Белгия съумява да направи от своите остарели художници такива суперзвезди?

Първо е легендата, несъмнено. Брьогел Старши е един от най-загадъчните художници в историята на изкуството. До наши дни от него са останали единствено 45 картини и не всички те са несъмнено с неговото авторство. Затова пък сюжетите му са безпогрешно разпознаваеми и омагьосващи – десетки хора на картините му вършат какво ли не – с помощта на него до нас са достигнали изчерпателно нарисувани поговорките и детските игри на неговото време, не всички разчетени досега. Датата и даже годината на раждането му са незнайни, по тази причина пък се знае тъкмо по кое време е умрял – на 9 септември 1569 година. След него остават невръстните му синове Петер и Ян, и двамата художници, като картините на Петер постоянно копират сюжети на татко му и се одобряват неправилно за негови.

Второто е умеенето да се въвлекат в изкуството на Брьогел даже хора, които официално не се интересуват от картини и не биха отделили време за вървене по музеи. За тези, които просто са чували името му и нямат уязвимост към фламандското изкуство, се оферират изцяло модерни, изумителни способи да преживеят Брьогел в Белгия. Като се стартира от пешеходни и велосипедни екскурзии из Фламандски Брабант, където могат да се видят някои от пейзажите, които той е рисувал, да се опита бирата geuze, която той е пил, да се видят благодарение на добавена действителност сюжети от картините му и да се попадне безусловно в неговото време. Освен това всички модерни цифрови способи са ангажирани в изследване и проявление на картините на Брьогел – могат да се видят стадиите на основаването им, скритите изпод претекстове, всички елементи в детайлности.



Третото е хвърлянето на мост сред предишното и бъдещето – специфична галерия „ Светът на глупците “ ще покаже творчество на художниците от последния век, въодушевено от Брьогел.

Ето някои от по-важните изложения по тематиката в Белгия през тази година:
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР