Може би преди да започнем с текста трябва първо да

...
Може би преди да започнем с текста трябва първо да
Коментари Харесай

Тази екзотична технология мигачът и причината да щрака

Може би преди да стартираме с текста би трябвало първо да поясним за някои от вас какво е мигач, тъй като не сме уверени, че всички знаят както е и защо го има. Мигачът съществува от външната страна на колата ви, най-често по нейните ъгли. Посредством дръжка зад кормилото ви мигачът се включва, с цел да алармира на другите накъде ще завивате. Той се пуска преди завиването, а не по време на завиването.

Сигналите за завиване на моторните транспортни средства са съвсем толкоз остарели, колкото самите средства. През 1909 година е патентовано устройство, което има светлини във формата на ръце, с които да се алармира на другите водачи накъде транспортното средство планува да поеме. Но тази технология по този начин да се каже не става шлагер. Също както и устройството за механична сигнализация, изобретено от звездата на немите филми (всъщност първата кино звезда в историята) Флорънс Лорънс през 1914 година При него с натискане на бутон от лидера от задната ризница изскача знак, показващ накъде ще завива автомобилът.

 Florence Lawrence 1908

Флорънс Лорънс

Първият съвременен мигач е патентован през 1925 година от Едгар А. Валц-младши. И от него никой не се интересува, най-малко до момента в който патентът му не изтича 14 години по-късно. Тогава през 1939 година американският авто производител Buick за пръв път вкарва „ мигащият насочващ сигнал “, който се задейства по познатия ни метод – с лостче, инсталирано при кормилото. Първоначално мигачите са единствено откъм гърба, само че на идната година има към този момент и начело. В края на Втората международна война към този момент сигналите са към този момент общоприети за множеството американски коли.

Има няколко разнообразни типа мигачи, като класическите обичайно употребяват някаква форма на термичен комутатор. Системата има резистор, който се загрява, когато през него тече ток. Резисторът е прикован към „ пружина “ – дъгообразна линия от два метала с доста разнообразни топлинни свойства: единият се уголемява много при загряване, а другият не. Така когато тече ток (когато пуснем мигача), резисторът загрява дъгообразната пружина, която от своя е обвързвана в ел. верига, което разрешава светлините да светят.

Когато загрява, един от металите на пружината се пробва да се изправи, само че в началото не може, тъй като другият метал го държи в дъгообразната форма. В един миг топлината се натрупва задоволително и металът, който се пробва да се изправи, се изправя със звучно тракване, прекъсвайки веригата. Съответно светлината загасва. Тъй като ток към този момент не тече, резисторът и пружина бързо се охлаждат до температура, в която другият метал връща изправеният в първичната му форма. Това връщане създава още едно тракване. Веригата в този момент отново е затворена, по нея отново потича ток, металчетата отново се нагряват, отново щракват, по-късно отново се охлаждат, отново щракват и така…

Един симптом, че имате топлинни мигачи на колата е, че когато някоя светлина светне, скоростта на намигване на мигача ще се забави: по-малко електричество – повече време, належащо за основаване на задоволително топлота, с цел да се изправи пружината. Ако в краен случай, през веригата тече прекомерно малко ток (например, в случай че се промените крушките с нажежаема жичка в габаритите със светодиоди), мигачът ви просто няма да мига. Ако пък стане противоположното – в случай че закачите ремарке или нещо с повече светлини, това ще форсира скоростта на намигване и в краен случай може би даже ще повреди системата на мигачите.

 Reisebus.Heck

Друго постоянно срещан способ, с който мигачите се карат да мигат, е електронният. Вместо топлота и пружина, това устройство просто употребява електрическа верига, с цел да ръководи механично реле. Вътре в това реле, благодарение на електричеството се основава магнитно поле, което превключва железна пластина, което точно издава щракащия тон. Когато електричеството към този момент не се подава към електромагнита в релето, пружина реалокира пластинката.

Този вид система има преимуществото, че не трансформира скоростта на намигване съгласно това какъв брой електричество се употребява от светлините на колата, тъй че прекосяването към LED светлини или свързването на светлините на ремаркето няма да повлияе. Въпреки че има значение какъв е самият дизайна на веригата, изключително това по какъв начин реагира на изгоряла крушка – мигачите на някои коли BMW стартират да щракат по-бързо, когато им изгори някой диод. Но като цяло, стига да не ползвате повече ток, в сравнение с проводниците, предпазителите и останалите съставни елементи могат понесат, системата би трябвало да мига с непрекъсната скорост, като релето щрака, когато включва и изключва светлините.

Съществува и различен вид електронен мигач, който няма преносими елементи (което го прави необикновено дългогодишен и надежден). Затова и този вид система не щрака, в случай че не се постави нещо особено, което да издава тон, с цел да посочва на лидера, че мигачът е включен. В множеството случаи обаче няма да има тракване.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР