Може би първите мюзикъли, които съм гледала, са Пея под

...
Може би първите мюзикъли, които съм гледала, са Пея под
Коментари Харесай

15 култови мюзикъла, които да гледате това лято

Може би първите мюзикъли, които съм гледала, са " Пея под дъжда ", " Шербурските чадъри ", " Седем невести за седем братя ". По Българска национална телевизия, несъмнено. Помня неясно и " Уестсайдска история " и " Кабаре ", които бяха много по-ъндърграунд, тъй че може би тях съм гледала в кино " Дружба ". После се снабдих с плоча на " Балкантон " с песните от " Брилянтин " и може да се каже, че публично бях в час с мюзикълите. Но колкото и да е необичайно за някои хора, този кино род не е останал в предишното. Макар че от време на време гледаме на тях снизходително, триумфът на голям брой заглавия от последните години потвърждава, че мюзикълите в никакъв случай няма да си отидат.

Изключително известни от 30-те до 50-те години на XX век, филмовите мюзикъли оставят безконечна диря в киноизкуството, главно оттатък Океана. През Златната епоха на мюзикълите всички огромни кино студиа в Холивуд се надпреварват да основават музикални филми, а звезди като Фред Астер, Джинджър Роджърс, Джеймс Кагни, Джуди Гарланд, Деби Рейнолдс са останали вечно в пантеона на славата.

Някои от филмовите екранизации са по типичен заглавия от Бродуей в Ню Йорк и Уест Енд в Лондон, други са писани непосредствено за огромния екран. Някои от песните са толкоз известни, че са надминали кино творбите, а композитори като Андрю Лойд Уебър, Джон Кандер, Ленард Бърнстейн са оставили незабравимо музикално завещание.

Спокойно можем да кажем, че ползата към мюзикълите се завърна с помощта на суперуспешния La La Land, а през последните години ползата се поддържа все по този начин мощен от римейка на " Роди се звезда ", само че зад тях има дълга история от възходи, която през днешния ден взехме решение да ви напомним – освен класиките, само че и по-съвременни заглавия, които са много по-достъпни за гледане. Не сме присъединили класиките на Дисни, в които музиката заема почтено място, само че може би това е концепция за нова ранглиста...

Пуснете си песните, коства си!

 

" Мулен Руж " (2001) с Никол Кидман и Юън Макгрегър 



 

" Чикаго " (2002) с Ричард Гиър, Рене Зелуегър и Катрин Зита Джоунс

Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР