Може би първата цел на модерното изкуство на Кристо е

...
Може би първата цел на модерното изкуство на Кристо е
Коментари Харесай

Александър Леви: Сведението за Кристо от агент Елена не е донос

„ Може би първата цел на модерното изкуство на Кристо е точно да предизвика и да основава спор за мястото на изкуството “, сподели в „ Хоризонт до обед “ Александър Леви, френски публицист за международния създател авангардист от български генезис Христо Явашев - Кристо.


„ Но до каква степен през днешния ден един европейски българин може да се оприличи и да каже – Да, Кристо идва от моята страната, от маята страна? Това напълно обикновено вълнува българите, това е обикновено за една дребна страна, която се тормози какво мислят за нея другите, това е една малко несъразмерна сензитивност, съгласно мен “, сподели още Леви.

По думите му Кристо отпътува от България, тъй като тя не му дава опция да се развива като създател в страна, която е още под сталиниски модел.

Държавна сигурност се е интересувала освен от Кристо , само че и от всички, отпътували зад граница популярни българи. Т.нар. сътрудник Елена , за нея има един документ, който се върти в медиите, този документ не е против Кристо, той е неповторим документ и е достоверен. Ние го четем с помощта на един български изкуствовед – Красимир Илиев, който го разгласява през 2016 на една галерия в СГГ – „ Форми на опозиция “.

В това сведение Илиев вижда опозиция на един помощник на Държавна сигурност, който написа сведение, което оневинява така наречен цел на Държавна сигурност. Това не е донос против Кристо, а е сведение и то в негова изгода.

Това е роман на сътрудник Елена за срещата им с Кристо през 198 4 в жилището му в Сохо, Ню Йорк. Тя написа доста деликатно това сведение и с страхопочитание пред към този момент известния създател.  Тя разказва субективното си чувство за един необикновен създател, това разказва тя за Кристо… “, разясни Леви.

" Така че, Държавна сигурност продлъжава да следи с любознание развиването на огромния създател, само че няма разработка Христо , и това е с помощта на този " Ангел-пазител ", който аз бих нарекла сътрудник Елена ", разаказа още журналистът.

Още по тематиката в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР