Може би много от нас си мислят, че прегледът за

...
Може би много от нас си мислят, че прегледът за
Коментари Харесай

Как сами да проверим за бучки на гърдата?

Може би доста от нас си мислят, че прегледът за  може да се извърши единствено от експерт. Вероятно тъкмо по тази причина 1 от 10 дами в никакъв случай не е проверявала за подозрителни формирания . Това е плашеща статистика, поради % на дами, които биват диагностицирани през живота си – 1 на всеки 7. Да проверим сами обаче лишава не повече от 10 минути и може да избави живота ви, даже да спадате към групата с " невисок риск " – млада и без история на в фамилията. 

Специалистите упорстват, че е добре да се " срещнем " с естественото положение на гърдите си още в 20-те си години. Веднъж месечно, няколко дни след края на всеки цикъл или при започване на календарния месец, е изцяло задоволително – всички имаме 10 минути един път месечно, които да отделим за здравето си. Има приложения, които да ви припомнят, тъй че няма място за " Забравих! ", а пък най-удачният ден за обзор е понеделник  – за да може незабавно да си насрочите час, в случай че откриете нещо притеснително. 

Тъй като гърдите са толкоз разнообразни, колкото и дамите, на които принадлежат, значимото е да разберете кое е обикновено за вас, с цел да можете да усетите, в случай че има смяна . Притеснителни са мъчителни буци, които не сте усещали преди. Ако лимфните възли под мишницата са уголемени, това може да е неприятен знак. Чувствителните лимфни възли не са нищо ужасно, само че новопоявила се бучка в региона заслужава внимание. 

Наблюдавайте за смяна в размера или формата на гърдите , която няма нищо общо с качване или събаряне на тегло. Обрив към зърната, който не се дължи на екзема, както и всяка смяна в цвета и текстурата на кожата към тях  изискват консултация със експерт. Особено притеснително е, в случай че от зърното излиза белезникава или оцветена от кръв течност. 

Ето по какъв начин да ревизирате сама у дома:

Застанете вкъщи пред огледалото (на добре осветено място) и огледайте гърдите си. Вдигнете ръце и проверете дали има необикновена разлика сред двете. Тревожни знаци са смяна в размера на едната или и двете гърди, позицията на зърната, както и необясними обриви или други промени в цвета и текстурата на кожата. Проверете гърдите с плоската част на пръстите, а не с върховете. Не забравяйте да ревизирате и зад зърната и под мишниците.   

 

 

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР