Може би конкретните събития около встъпването в длъжност (или както

...
Може би конкретните събития около встъпването в длъжност (или както
Коментари Харесай

Харалан Александров: Обществото ни е силно фрагментирано – електорално, ментално и културно

Може би съответните събития към встъпването в служба (или както го назовават в последно време инаугурация) на новия президент на Съединени американски щати наподобяват като нещо, което не ни визира директно. Световният гласоподавател обаче се трансформира под въздействието на тази динамичност и евентуално трансформира мястото, на което се намира. Дали и по какъв начин?
Социалният антрополог дава отговор на тези и други въпроси на БНР:
 Евгений Дайнов за проф. Константинов: И ти се нахаралани Евгений Дайнов за проф. Константинов: И ти се нахаралани
По забавен метод подлага на критика професор Михаил Константинов политологът Евгений Дайнов през обществената мрежа Facebook. Ето обръщението му...
" Така значимият преход в ръководството на Съединени американски щати, страната с най-голямо въздействие върху процесите в света, е за първи път толкоз трагичен – от доста години. И част от драматизма се основава на нажежените пристрастености, на разрушителните държания на част от американските гласоподаватели – нещо, което не е толкоз изненадващо, поради развиването на стопанската система и на публичните връзки и мощното изостряне на неравенствата, поява на огромни групи губещи през последните години. Това, което е стряскащо, е, че се случва таман в Съединените щати – този стожер на демокрацията, стабилността и предсказуемостта (поне що се отнася до вътрешната политика). Истината е, че занапред започваме да учим тези процеси. "
Харалан Александров посочи, че имаме нова обстановка от позиция на настройки и държания на огромни електорални групи. Тя се въздейства, най-общо, от характерните културни, стопански промени, от софтуерната смяна, която сътвори нов успореден свят – тоталната действителност на обществените медии, в които хората основават нови отзиви, групират се, основават нови граници и обединения.
" Ефектите от всички тези натрупвания са очевидната радикализация на политическото държание на значими групи хора. Това, несъмнено, вещае дестабилизация в обществения живот. "
Как българският гласоподавател се повлиява от тези процеси
 Харалан Александров: Шири се мнението, че като не приказваме за заболяването и не я признаваме, тя ще ни подмине Харалан Александров: Шири се мнението, че като не приказваме за заболяването и не я признаваме, тя ще ни подмине
Въпросът е дали Борисов крепко държи кормилото, а той надали ще му се изплъзне. Това съобщи общественият антрополог Харалан Александров в " О...
" Имахме опция с сътрудници да изследваме българската диаспора – само че тя е характерна група в европейските страни и в Съединени американски щати. Мога да кажа, че българите са доста разграничени на обществен симптом – огромна част от тях подкрепяха Тръмп... Това, на което съм очевидец през тези контакти, ме кара да мисля, че сега в Съединени американски щати разделянето е по-дълбоко и по-драматично, в сравнение с в България.
Що се отнася до нашия случай – тези процеси са напълно забележими. Съществуват ясно обособени групи от възбудени, дейни, стимулирани, ангажирани жители, които обаче не познават останалата част от света – доста мощно е фрагментирано обществото, освен електорално (което евентуално ще се отрази на идващия парламент), а ментално и културно. Това е новото събитие. Оказва се, че универсалните средства за връзка, безкрайният достъп до информация, който дава интернет, голямата опция за себеизява и гласност, която дават обществените медии, не са довели до по-голяма обществена кохезия, а в противен случай – до по-голямо разделяне и фрагментиране. "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР