Може би името на американската писателка Силвия Плат не е

...
Може би името на американската писателка Силвия Плат не е
Коментари Харесай

Силвия Плат - жената, за която смъртта бе изкуство, а любовта смърт

Може би името на американската писателка Силвия Плат не е познато на всички, само че има много повече хора, които са осведомени с единствения ѝ публикуван разказ - "Стъкленият капак ". А в случай че не сте чували за нея или за творчеството ѝ, тази публикация е за вас, тъй като си заслужава да се запознаете с тази спорна персона. Ако пък сте се докоснали до нея, то към този момент знаете, че си коства да си припомните още един път най-докосващите цитати на писателката.

Към галерията с разтърсващите мисли на Силвия Плат >>>

Силвия Плат е родена на 27 октомври 1932 година. Единственият ѝ разказ, „ Стъкленият капак “, е оповестен единствено месеци преди съдбовния ден в лондонския ѝ апартамент, в който тя се самоубива след тежка битка с депресията.

Романът ѝ е изповед на млада жена, която последователно пропада в бездната на депресията. Естър Грийнуд – героинята на Плат от книгата, е обещаваща ученичка с упоритост да се занимава с писане в бъдеще. Тя печели влиятелна стипендия да стажува в нюйоркско фешън списание, само че прекарванията ѝ по време на стажа единствено убеждават Естър, че рестриктивните мерки, сложени пред дамите от 60-те години на предишния век, в никакъв случай няма да могат да бъдат преодолени. Естър затъва все по-надълбоко в ужасяващо обезсърчение и незаинтересованост, а изповедта ѝ преплита тематиките за общественото неравноправие, упоритостта и сексуалността.

Блага Димитрова - Edna жена като лавина...

След гибелта на Плат „ Стъкленият капак “ – автентично оповестен под псевдонима Виктория Лукас, се трансформира в модерна класика, препоръчвана от уста на уста, и придобива паметен статус. Създава му се популярност и за един от най-сериозните феминистични текстове. В романа Естър намира път отвън бездната.

Знаейки историята на самата Плат, читателят не може да не остане с усещане, че създателят подарява излаз на героинята си – спасението, което самата тя може би се е надявала да открие.

Историята на самата Плат е роман освен за амбициозна млада жена, родена преди времето си, а и на мрачна романтика. История, която кара многочислените ѝ читатели по света да упрекват брачна половинка ѝ, английския стихотворец Тед Хюз, за ориста ѝ. Правени са даже опити да бъде заличено името Хюз от надгробната ѝ плоча.

Разтърсващата любовна история на Пенчо Славейков и Мара Белчева
 Силвия Плат
Нощта, в която двамата се срещат, разсънва въображението на създатели и публицисти към този момент от половин век и е считана от доста за доста събитие в международната литература. Тя трансформира изкуството и на двамата. По времето, по което се срещат, и двамата са разгласили свои произведения, макар че тя е единствено на 23 години, а той – на 25.

Според открити по-късно елементи от дневника на Плат, разкрити пред читателите през 2000 година, тя предсказва, че връзката им ще бъде бурна още в нощта на запознанството им. Когато се прибира след празненството, на което двамата се срещат, тя написа в дневника си:

Една пантера бди за всяка моя стъпка. Някой ден тя ще бъде моята гибел.
 Силвия Плат
Връзката им стартира безотговорно – съгласно сведения на техни състуденти, участвали на празненството, двамата незабавно се поддават на взаимното си привличане, макар че не си потеглят дружно незабавно. Само след няколко месеца обаче двамата поети се женят. Бракът им е изпълнен с проблеми, постоянно преплитани с пристъпите на меланхолия на Плат.

Дора Габе - поетесата, която всички мъже обичаха

Това, което е най-често обсъждано обаче – в това число дало основата за кино лентата „ Силвия “ (2003 г.), – е раздялата им. Истинските аргументи, довели до нея, са въпрос на нечиста сделка – публикуваната версия е, че това се случва поради изневярата на Хюз с Ася Уевил, която се среща с него и Плат, когато двамата наемат жилището си в Лондон.

Обвиненията към Хюз набират още по-голяма мощ, когато шест години по-късно Уевил се самоубива и взима и щерка си от него със себе си – злокобно ехтене от самоубийството на Плат.
 Силвия Плат
След гибелта на Плат Хюз написа дълга поема със заглавие „ Последно писмо “, отдадена на нея – плетеница от яд, изтощение и смазващо възприятие на виновност. В поемата Хюз не икономисва нищо и сякаш самичък се сочи с пръста на обвинителя. В същото време от текста блика яростта му против брачната половинка му, оставила го самичък. След гибелта ѝ Хюз написа писмо до другари на Плат от университета, в което споделя:

Това е краят на живота ми. Остатъкът е гибел.

Силвия не открива излаз от бездната и потъва вечно в нея, оставяйки след себе си един разказ като вик за помощ и думи, които избавят души.

Вижте още:
Лора Каравелова - момичето, което умря от обич Петя Дубарова - момичето, което обичаше страданието Жените, които трансформираха хода на историята и свет
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР