Мохандас Карамчанд Ганди, по-известен като Махатма Ганди се ражда на

...
Мохандас Карамчанд Ганди, по-известен като Махатма Ганди се ражда на
Коментари Харесай

Разтърсващата история на Ганди - човекът, който искаше да промени света

Мохандас Карамчанд Ганди, по-известен като Махатма Ганди се ражда на 2 октомври 1869 година в Порбандар, Индия, когато градчето било още част от Британската империя. Баща му - Карамчанд Ганди бил основен министър в Порбандар и други щати на западна Индия. Майка му Путлибай била извънредно религиозна жена, която постоянно постела.

Ганди израства боготворейки господ Вишну, следвайки Джайнизма - строга морална древно-индийска вяра, която нябляга на избягването на принуждение, постите, медитацията и вегетарианството.

Като дребен Ганди бил свито и срамежливо дете, бил толкоз страхлив, че даже като младеж спал само на светнати лампи. На 13 години го женят за Кастурба Маканджи - щерка на търговец . Протестирайки против този брак той почнал да пуши, да яде месо и да краде стотинки от прислугата.

През 85-та претърпява гибелта на татко си а малко по-късно и гибелта на новороденото му дете. По това време Ганди се надявал да стане доктор, само че тъй като татко му се надявал да стане министър - фамилията му го насърчавало в тази тенденция.

През 1888-ма, откакто се ражда вторият му наследник - отплава за Лондон, където да учи право.

Прехода към западната просвета му бил много сложен, а за три годишния престой в Лондон става още по-голям последовател на диетата без месо, като дори влиза в кометата на Лондонското Вегетарианско Общество.

През 91-ва се завръща в Индия и схваща, че майка му е умряла едвам преди няколко седмици. След това се мъчи с работата като юрист. В първото си дело, нервният Ганди заледен, когато трябвало да разпита очевидец, а от срама незабавно избягал от съда.

Не можел да си откри работа като юрист в Индия, Ганди приема едногодишен контракт за работа в Южна Африка . Заминава за Дурбан незабавно откакто му се ражда още един наследник, през 93-та година.

Пристигайки в Южна Африка ганди бил погнусен от расовата дискриминация и разделянето на Индийски емигранти в ръцете на Британските управляващи. При първата си поява в съда Ганди бил помолен да смъкна тюрбана си, което той отказал да направи, вместо това напуснал съда. Тогава локален вестник му се подиграва в идващото си издание.

Повратен миг настава в живота на Ганди едвам няколко дни по-късно, когато на 7 Юни 93-та, возейки се в първа класа в железницата - бял мъж не бил удовлетворен от наличието му там. Поискал Ганди да бъде изместен на края на влака. Махатма не се слъгласил, несъмнено, тъй като имал билет и за това бил изхвърлен от влака на идната гара.

Тогава той се заклева да се бори против расизма и в случай че е допустимо да го изкорени. Това е нощта, в която дребният сгънат мъж стартира да се трансформира в колос на гражданските права.

През 1906-та година провежда първият си митинг, след следващия нов закон ограничителен правата на индийците . След години митинги били задържани стотици индийци, в това число и самият Ганди, само че скоро бил освободен, откакто прави договорка с Дженерал Жан Кристиан Смутс, с която да бъдат приети Хинду браковете и премахването на налог, който единствено индийците трябвало да заплащат.

След освобождението си Ганди отплува за Лондон, само че след започването на ПСВ се завръща назад в Индия, през 15-та година. В този интервал стартира да става прочут като "Махатма ", което значи "страхотна душа ".

4 години по-късно Ганди още веднъж става политически деен , след закон, който разрешавал Индийците непосредствено да бъдат хвърляни зад решетките, без развой. Тогава той провежда мирни митинги, само че принуждение се появило, а кулминационната точка е, че на 13 април 1919 година Британски бойци стартират да стрелят с къртечници по тълпата невъоражени протестиращи, убивайки близо 400 души.

Тогава Ганди става водач на локалното Индийско придвижване. Той предизвиква всеобщи протести - Държавни лица стопират работа за короната, възпитаници стопират да посещават държавните учебни заведения, бойци напущат постовете си и жителите стопират да заплащат налозите си и да купуват Британски артикули. Тогава Ганди дори си купува чекрък и стартира самичък да прави облеклата си, вместо да купува Британски. Не след дълго чакръкът се трансформирал в знак на самостоятелност.

През 22-ра е арестуват, като се признава за отговорен в 3 обвинявания. Въпреки, че бил наказан на 6 години, бил освободен малко по-късно след интервенция на апендикса.

По време на престоя си в пандиза вижда омразата сред Мюсюлмани и Хиндуисти, и стартира да се бори и против това.

След още доста обилни начинания и непрекъснати влизания и излизания от пандиза, в следобеда на 30 януари 48-ма година, 78 -годишният Ганди, слаб от непрекъснатите си гладни стачки, бил погубен.

Хинду екстремиста,Натурам Годсе, който не бил удовлетворен от толерантността на Ганди към мюсюлманите, коленичил пред него преди да извади револвер и да го простреля три пъти от обратен тласък.

Дори след гибелта на Ганди, неговата отдайност към живот без принуждение и елементарния живот - да прави самичък облеклата си, да се храни с вегетарианска диета и да употребява глада като способ за себе пречистване и митинг - стават знак на вяра за подтиснатите и маргинализирани хора по света.

Именно неговите действия въодушевяват сходни придвижвания по целия свят, в това число тези на Мартин Лутър Кинг в Щатите и този на Нелсън Мандела в Южна Африка.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР