Моето предложение винаги е било да има учебници на две

...
Моето предложение винаги е било да има учебници на две
Коментари Харесай

Ново 20: Да има учебници за базово ниво и такива за напреднали ученици

Моето предложение постоянно е било да има учебници на две равнища - едното да е базисно, а другото равнище да е за напреднали възпитаници. Това е използвано най-малко по главните предмети или съвсем по всички образователни предмети, съобщи за Българска телеграфна агенция Асен Александров - ръководител на Сдружението на шефовете в междинното обучение, който е и шеф на 51-во Средно учебно заведение " Елисавета Багряна " в София.

" Сега се преподава на някакво приблизително равнище и на тези възпитаници, които са над него, им е скучно, а тези, които са под него, нищо не схващат. Ако не можеш да се оправиш с базисното равнище, е безсмислено да учиш комплицирани данни. В чужбина има, да вземем за пример от 10 предмета - пет предмета да могат да се учат на базисно равнище, а другите пет - на напреднало равнище ", изясни Александров. Той добави, че това може да бъде маркирано и в свидетелствата с оценките на учениците.

" Възможно е в един клас да се учи по два учебника - на базисно равнище и на равнище за напреднали. Родителите могат да подават молба, че желаят детето им да учи математика на базисно равнище и да не дават пари за преподавател по математика, да вземем за пример. Няма да има нищо обидно в това, когато даден възпитаник ще е на базисно равнище по математика, само че ще е на напреднало равнище по история, да вземем за пример. Колкото са по-големи учениците, толкоз е по-приложимо да се учи на две степени - или на две равнища ", разяснява Асен Александров.

Той акцентира, че е доста мъчно да се направи по този начин, че " учебникът да е подобаващ и за най-хубавите, само че и за най-слабите възпитаници ". Подобна беше системата на акад. Благовест Сендов, която той се опита и направи в математиката, означи Александров, който също е математик.

До 8 април учителите по общообразователните предмети ще правят оценка образователните стратегии от първи до десети клас

На 29 март Министерството на образованието и науката (МОН) насочи изследване към учителите по общообразователните предмети от първи до десети клас в цялата страна. До 8 април педагозите ще могат да правят оценка образователните стратегии по предметите, които преподават. Те ще имат опцията също да посочат аргументите за неефективното им използване и да дадат оферти за подобряването им. Участието е непринудено, като МОН се надява на огромна интензивност. Част от въпросите в електронните анкети до учителите са: подобаващи ли са за съответната възраст на учениците и разбираеми ли са за тях тематиките и термините в образователния материал, включен в образователните стратегии? До каква степен се усвояват новите познания? Постигат ли се предстоящите резултати? Достатъчно ли са междупредметните връзки?

За всяка образователна стратегия има обособен формуляр. Преподавателите би трябвало да дадат оценка единствено за предметите, които преподават, и за класовете, в които имат часове през актуалната образователна година. Резултатите от изследването ще бъдат систематизирани автоматизирано, запазвайки по този метод анонимността на участниците. Данните ще бъдат предоставени на работните групи към МОН, които вършат повсеместен обзор на образователното наличие. В тях са включени повече от 170 учители, методици и психолози.

Учебните стратегии в този момент се правят оценка от учители от разнообразни типове учебни заведения

От работодателските организации в образованието дадохме оферти за учителите, които да вземат участие в прегледа на образователните стратегии, изясни Асен Александров. Той добави, че хубавото е, че този път образователните стратегии ще бъдат оценени единствено от учители, тъй като преди няколко години е бил ръководител на група, която е оценявала учебниците по математика - от пети до седми клас. " В групата имаше двама професори и един учен, и беше доста мъчно да се приложи всеки наш блян за олекотяване, тъй като концепцията на учените е учебникът да е добър за най-хубавите 20 % от учениците математици ", съобщи Александров.

Сега с МОН сме се говорили, че в комисиите ще вземат участие учители от всички типове учебни заведения в страната, като ще има от дребни учебни заведения и от учебни заведения в селата, сподели ръководителят на Сдружението на шефовете в междинното обучение.

Учебниците, които в този момент се преглеждат от учителите, са написани по новия Закон за предучилищното и учебното обучение, означи Асен Александров. Той напомни, че преди пет години беше разграничено гимназиалното обучение на две степени и тогава доста от образователния материал беше свален в по-долните класове, с цел да може всички съществени предмети да се учат до десети клас, тъй като в 11-и и в 12-и клас към този момент се учат профилиращите предмети. Това претрупа доста образователните стратегии от пети до десети клас и в тези класове в този момент е най-труден образователният материал, съобщи Александров.

По всички предмети е належащо олекотяване на стратегиите и унищожаване на университетския език

Необходимо е по всички образователни предмети да има олекотяване на образователните стратегии и, в случай че може, да го няма този научен език в тях, който затруднява учениците, съобщи Асен Александров. " Аз съм експерт по математика и съм разгледал образователните стратегии и това, което се учи по математика в България и в другите страни, и като тематики, е почти еднообразно. Обаче при нас се стига до някаква огромна дълбочина, която е непостижима за част от учениците и това е огромният проблем. В учебниците ни доста се употребява университетският език, има и задания с огромна компликация ", разяснява математикът.

Асен Александров даде образец с проучването на дроби у нас. " За пети клас с дроби могат да се дадат задания, които не могат да ги решат и учителите, в това число и аз. Това е по този начин, тъй като има комплицирани операции, а дробите могат да се решат и от дете в детската градина. Това може да стане, в случай че се изясни, че една ябълка се раздели на четири и когато се вземе едно парче, това е една четвъртинка, изясни математикът.

Очаквам от тези анкети МОН да получи информация от учителите за това кои тематики, в кои елементи и кои термини доста затрудняват учениците, и по-късно, като ги заключи, тъкмо там да се опрости образователният материал, изясни Александров. Той означи, че това не е елементарно, само че е постижимо.

Винаги липсва време за извършения и за затвърждаване на образователния материал в учебно заведение. Целта е учениците по-бързо да усвояват образователния материал, с цел да им остане повече време за извършения.

На мнение съм, че може да се напишат учебници единствено от учители, само че и в този момент има такива - на някои издателства, които са написани единствено от педагози, означи Асен Александров.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР