Модулна Windows система ще работи по-бързо и безпроблемно на всякакви

...
Модулна Windows система ще работи по-бързо и безпроблемно на всякакви
Коментари Харесай

Microsoft работи върху модулен Windows


Модулна Windows система ще работи по-бързо и безпроблемно на всевъзможни устройства
(снимка: Microsoft)

Microsoft работи по нов план, наименуван CorePC, в границите на който се пробва да сътвори една изцяло модифицирана операционна система Windows. Тя ще включва нововъведенията, създадени по-рано за Windows Core OS, само че в този момент акцентът е върху модулността, сигурността и изкуствения разсъдък.

От години Microsoft се пробва да модернизира платформата Windows. Последният опит да се направи това беше Windows Core OS, известна още като Windows 10X – модулна операционна система с задействан UWP, лишена от наследени функционалности и лимитирана във връзка с съгласуемост в интерес на по-лек размер, по-бързи актуализации и доста повече сигурност.

За страдание, Windows Core OS не се появи за лични компютри в обичайни форм-фактори. Проектът Windows 10X беше анулиран през 2021 година след няколко месеца вътрешно тестване и години на разработка. CorePC обаче ще разреши на Microsoft да персонализира версии на Windows с разнообразни равнища на съгласуемост на функционалностите и приложенията, отбелязва Windows Central.
още по темата
CorePC е план за модулна и адаптивна версия на Windows, която може да работи на устройства с разнообразни форм-фактори. Една от най-важните разлики по отношение на всички предходни версии на Windows е разделянето на положенията на CorePC.

Текущата версия на Windows е конфигурирана по дифолт на един дисков дял с позволение за запис, при което самата система, потребителските данни и програмните файлове се съхраняват на едно място. CorePC, въпреки това, разделя устройството на голям брой дялове и това коренно форсира актуализациите на операционната система, обезпечава бързо и надеждно нулиране на системата и нараснала сигурност, заради съществуването на специфични дялове единствено за четене, които са недостъпни за потребителя и приложенията на трети страни, както в iPadOS или Android.

CorePC ще разреши на Microsoft най-сетне да пусне версия на Windows, която в действителност съперничи на Chrome OS във връзка с размер, продуктивност и функционалности. Версия на Windows за евтини просветителни компютри, която работи единствено с браузъра Edge, приложенията за Android (чрез Project Latte) и стратегиите на Office към този момент е в ранно вътрешно тестване и заема 60-75% по-малко дисково пространство от Windows 11 SE.

Microsoft също работи върху версия на CorePC, която дава отговор на настоящия набор от функционалности и потребителско преживяване с десктопа на Windows, само че с позволено разграничено положение за по-бързи актуализации и по-добра сигурност. Има и пласт за съгласуемост, с кодово име Neon, за наследени приложения, които изискват операционна система с един дял (споделено състояние).

В същото време Microsoft опитва с версия на CorePC без противоположна съгласуемост и „ усъвършенствана за силиций ”, т.е. за характерен хардуер. Тази версия се концентрира върху опциите на изкуствения разсъдък и отвесната оптимизация на хардуера и софтуера, сходно на Mac и MacBook с фирмените процесори Apple Silicon.

AI функционалностите включват разбор на наличието и контекстуални сигнали за бързо пускане на планове или приложения. AI може също да разпознава обекти и текст в изображения и да разреши на потребителя елементарно да манипулира тези детайли. Някои функционалности на AI ще изискват специфичен хардуер.

Разбира се, тези проекти, функционалности и конфигурации подлежат на смяна, до момента в който Microsoft не стане изцяло подготвена с CorePC. Изглежда компанията се стреми да пусне системата през 2024 година, дружно със идната съществена версия на Windows с кодово име Hudson Valley или Windows 12. Представители на Microsoft към този момент не са оповестили публично сходни планове.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР