Модна компания в Русе ще наема работници от чужбина заради

...
Модна компания в Русе ще наема работници от чужбина заради
Коментари Харесай

Русенска модна компания ще наема работници от чужбина

Модна компания в Русе ще наема служащи от чужбина поради дефицита на фрагменти у нас, заяви притежателят ѝ Ахим Байерл пред Българска телеграфна агенция.

Заради пандемията компанията, която шие публични дрехи, е изгубила 50 % от оборота си.

"Пандемията ни удари доста неприятно, тъй като ние вършим публично облекло. В пандемията пазарът се сви доста, само че в този момент това се трансформира. Ние съвсем достигнахме равнищата на оборота отпреди рецесията. Сега имаме различен проблем - липсват служащи ", сподели Байерл.

Компанията търси 300 служащи за производството

В компанията работят 600 чиновници. Половината са шивачи, а другата част са експерти - моделиери, дизайнери, технолози. Необходими са още 300 служащи в производството, както и към 40 експерти.

"Ще се опитаме да разгадаем този проблем по два метода. Трябва да убедим българските служащи, че остарелият имидж на шивашката промишленост, прочут на необятната общност, не е действителността във всички компании. В нашата компания имаме контролирано работно време. Всички заплати се заплащат публично. В случаите, когато се постанова да се работи изключително, това се заплаща ", описа той.

Признава, че работата на шивачите е доста тежка.

"Това е квалифицирана работа и ние би трябвало да заплащаме това като за квалифицирана работа. Шивачката би трябвало да получава доста повече, в сравнение с получава един асистент-продавач в магазин. Все още не сме достигнали тези равнища ", уточни Байерл.

Отбеляза, че през предходната година заплатите на служащите му са нараснали с 25 %, а през тази година се възнамерява ново нарастване с 20 %.

"Трябва да убедим нашите клиенти да одобряват тези по-високи заплати. Те би трябвало да схванат, че в случай че желаят да създават в Европа, би трябвало да заплащат за европейски заплати ", изясни Байерл.

Той се надява и университетите, и професионалните гимназии да се приспособяват по-бързо към потребностите на бизнеса и да приготвят по-добре възпитаниците си. "Дори и това да се случи, то няма да е задоволително. Затова търсим служащи от чужбина. Искам хората в България да схванат, че задграничните служащи няма да лишават работните места на българите. Те единствено ще ни оказват помощ да останем в бизнеса ", сподели предприемачът.

Дружеството ще търси служащи от Узбекистан, Бангладеш и Монголия

Според притежателя на сдружението не е елементарно да се наемат служащи от страни отвън Европейския съюз. От компанията са се насочили към Узбекистан, Бангладеш и Монголия, само че процедурата е комплицирана.

"Има избрани квоти, които лимитират наемането на служащи. За огромните компании квотата е 20 % - такава част от служащите във компанията могат да бъдат задгранични. Процедурите за приемане на работна виза и работно позволение също са комплицирани. Например в Румъния процедурата е доста по-облекчена. Това е и причина румънските предприятия да имат назначени доста служащи от чужбина. В същото време ние губим поръчки ", уточни Байерл.

Той се надява да наеме първите 40 служащи след четири месеца, само че за това ще е нужна и поддръжката на държавните институции. След като задграничните чиновници бъдат подготвени, компанията ще наеме още.

Компаниите би трябвало да създадат специалността шивач привлекателна за младите

Байерл изясни, че стилните компании са тези, които би трябвало да създадат специалността шивач привлекателна за младежите. Даде образец с дружество на известна фешън марка в турския град Измир с доста младежи и с атрактивна работна среда. "Това е нашата цел. Ние не се считаме за шивашка компания. Ние сме фешън компания. За нас е належащо всеки от своя страна да способства за цялостния развой ", сподели Байерл.

Призна, че през последната година в компанията не е потърсил работа нито един ученик на гимназия или университет. По думите му множеството от младите, които приключват, не работят по-късно в промишлеността, а аргументите са доста.

Във компанията от 14 години като шивач работи 40-годишният Владимир Иванов. Според него младите желаят бързо да забогатеят и по тази причина браншът не е прелъстителен за тях. По думите му няма мъжка или женска специалност.

"Това е хубава специалност. Завършил съм приблизително особено обучение в гимназията по облекло. Работя от 20 години в този отрасъл. Не се окайвам.

От доста време младежи не идват да работят като шивачи. Не знам повода. Може би търсят бърза реализация, бързо да забогатеят. Тук се изисква нужното време за привикване с съответна операция. На мен не ми е сложна тази специалност ", сподели Иванов.

Помощник-бригадирът Гюнай Гавалджи е в сектора от 34 години. Работи във компанията от десетина години. По думите ѝ отговорността в производството е огромна, само че липсват младежи. "Младите желаят да се осъществят, само че не желаят осем часа да стоят на едно място. Гледат да са в придвижване, да вземем за пример да са барманки ", означи дамата.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР