Модернизацията на речния флот по река Дунав и останалите вътрешните

...
Модернизацията на речния флот по река Дунав и останалите вътрешните
Коментари Харесай

Какво е нужно за по-модерен флот по речните пътища на Европа?

Модернизацията на речния флот по река Дунав и останалите вътрешните водни пътища в Европа е все по-належаща. Около това се сплотиха участниците в експертна полемика във Виена, обвързвана със Стратегията на Европейския съюз за Дунавския район.
Деловата среща бе отдадена на модернизирането на речното мореплаване в Европа. В извършен уъркшоп по плана ГРЕНДЕЛ, предприемачи и заинтригуваните страни обмениха опит и практики за развиването на екосъобразен речен превоз за икономическия напредък на страните от Дунавския район.
Българо-румънска търговско-промишлена палата взе участие във форума с изпълнителния си шеф - Елеонора Иванова и специалиста Емилия Петкова, а в полемиките се включи и кап. Камен Иванов от Морска администрация.
Тревожният въпрос е невъзможността река Дунав да се употребява целогодишно за мореплаване. Ключова се оказва минималната дълбочина на фарватера на реката, която би трябвало да бъде целогодишно 2,5 м.
На форума, представители на 10 страни, споделиха положителни практики от новаторски планове, предложиха и демонстрираха разнообразни механически решения за модернизирането на флота, измежду които прототипи за понижаване на нездравословните излъчвания, прекосяване към възобновими и различни горива, понижаване на енергоемкостта и други
Във Франция държавна помощ финансово поддържа корабоплаването посредством особено основан фонд за бизнеса, с което се внедряват ограничения за възобновяване на флота и за потребление на възобновими енергийни източници. Този опит ще бъде употребен за основаването на модел за държавна помощ към бранша в цяла Европа.
Това е належащо, тъй като огромна част от съдовете, плаващи по вътрешните водни пътища, са остарели, секторът няма опция за вложения, а за банките кредитирането на този бранш е рисково.
Водният превоз е щадящ за околната среда и има сериозен капацитет за напредък, само че въвеждането на нови ограничавания на допустимите нездравословни излъчвания, би го забавило.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР