Модерните световни тенденции в пивоварната наука и технология бяха водещите

...
Модерните световни тенденции в пивоварната наука и технология бяха водещите
Коментари Харесай

400 съвременни аналитични метода гарантират чистотата и качеството на бирата в Европа

Модерните международни трендове в пивоварната просвета и технология бяха водещите акценти на есенното издание на Национална бирена академия, проведено от Съюза на пивоварите в България (СПБ).

На особено събитие в Гранд хотел София, пред именити специалисти, учени, публицисти и известни персони изпълнителният шеф на Европейската пивоварна спогодба (EBC) - Джон Брауер, показа новаторски разработки в пивопроизводството и показа настоящи вести за развиването на бирената промишленост в Европа.



Европейската пивоварна спогодба е най-престижната научна организация на Стария континент, която създава методите и процедурите за първокласен надзор във всички стадии на производството на бира – от суровините – до опаковките. Независимо дали е огромна компания или малко дружество, всяка пивоварна, в това число в България, употребява аналитичните способи и стандарти на ЕВС. У нас тяхното въвеждане стартира през 70-те години на предишния век, а след 1996 година те са водещи както за българските технолози, по този начин и за изследователската и развойна активност на научните среди.



Джон Брауер показа с гостите информация за новаторските подходи във ферментацията и филтрацията на бирата, които бяха показани тази година и на симпозиума на ЕВС в Брюксел. Интересът към тематиката е огромен, защото според от това по какъв начин се възнамеряват и организират тези съществени процеси се повлиява цялостната органолептика на пивото като усет, мирис, цвят, прозрачност, пяна и консистенция. Така да вземем за пример от ден на ден се постанова наклонността при ферментацията да се употребяват освен типичен варианти пивоварни дрожди, а филтрацията да се употребява и при занаятчийските бири, защото мътното питие към този момент не е съвременно и желано от консуматорите.

Как другите съставките на бирата и тяхното съответствие въздействат върху качествата на крайния артикул, бе друга предпочитана тематика, която Джон Брауер показа. Все по-търсено от потребителите е пивото с ясно изразен и компактен малцов усет, при което ароматните съставни елементи на хмела по-слабо се усещат. Сред международните трендове са и разработките на безглутенова бира и пива с нараснал антиоксидантен потенциал, които са част от изследователския дневен ред и на българските учени. Наскоро те показаха софтуерни решения за приемане на питие с усъвършенствани антиоксидантни и функционални характерности, постигайки по-високо равнище на антиоксидантите в крайния артикул в диапазона 34% - 50%. През идната година следва да бъде осъществен нов теоретичен план, фокусиран върху наличието на ксантохумол в българските бири.



За българските фенове на бирата, изпълнителният шеф на ЕВС удостовери: "Бирата е изцяло естествен артикул, създаван в съвременни пивоварни с друг мащаб, а технологиите съчетават традициите с нововъведенията и трендовете на международния пазар. В актуалната световна среда това е водещ приоритет, който подтиква както научните разработки, по този начин и развиването на сектора в другите точки на света ".

В поддръжка на тези процеси, специфичният посетител показа редица обстоятелства от многочислените изследвания на Европейската пивоварна спогодба. Огромна експертна информация е събрана в одеве оповестеното издание Аналитика ЕВС, в което са включени 400 обновени и нови физико-химични, микробиологични, сензорни и други способи, които се употребяват в актуалното произвеждане на бира. Те обгръщат всички аспекти и стадии на софтуерния развой и са използвани в това число при създаването на нови артикули.



"Българските пивоварни компании работят в цялостен синхрон с условията на ЕВС за първокласен надзор върху категорията. Всички сътрудници поддържат високо равнище в другите посоки на пивопроизводството, като водещи са вложенията в съоръжение, нововъведения, продуктово развиване. Само за първата половина от тази година финансовите инвестиции на членове на СПБ възлизат на 25 млн. лв.. Инвестициите за развиване на човешките запаси на годишна база са 7 млн. лв., а продуктовото портфолио на промишлеността през тази година е разширено с над 21 нови оферти. Тази динамичност на бранша, дава отражение и върху представянето в европейски мащаб. ", разяснява изпълнителният шеф на СПБ – Ивана Радомирова.



Според статистиката на Пивоварите на Европа, българската бирена промишленост резервира положителни позиции, като остава в първата половина на класацията съгласно другите стопански индикатори. На 13-то място сме по продажби на бира и на 15-то място в Европейския съюз по произвеждане на питие. Тя добави също, че в по размер на продажбите за 2017 година първите три места се заемат от Германия, Англия и Испания. По индикатор произвеждане Германия резервира лидерската си позиция, следвана още веднъж от Англия, а трета е Полша.

За Европейската пивоварна спогодба

Европейската пивоварна спогодба (European Brewery Convention – EBC) e основана през 1947 година и е първата интернационална научна организация за развойна и научна активност в пивопроизводството. От 2007 година ЕВС се причислява към Пивоварите на Европа, запазвайки статута си на независимо научно съдружие. Джон Брауер, като изпълнителен шеф на ЕВС, към този момент над 10 години управлява активността на научните комисии, изследователските планове и организирането на интернационалните конгреси и симпозиуми, в които всекидневно се включват над 500 участници от целия свят.

За Съюза на пивоварите в България:

Съюзът на пивоварите в България (СПБ) е представителната организация на производителите на бира в страната "Болярка - ВТ " АД, "Бритос " ЕООД, "Загорка " АД, "Каменица " АД, "Карлсберг България " АД, "Ломско питие " АД, "Доровски инвест " ЕООД и техните снабдители на първични материали, материали и съоръжение.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР