Модерните сутиени допринасят за процъфтяването на пазара на бельо, който

...
Модерните сутиени допринасят за процъфтяването на пазара на бельо, който
Коментари Харесай

Сутиените са по-стари, отколкото си мислите - много по-стари

Модерните сутиени способстват за процъфтяването на пазара на долни дрехи, който генерира 88 милиарда $ годишни продажби единствено в Съединени американски щати. Но до момента в който в състава на днешните разновидности може да има авангардни тъкани и точно проектирана опора, те са били част от живота на дамите още от древността. От античните нагръдници до възпламеняващи пристрастеностите, ето по какъв начин са се развили предшествениците на сутиена и за какво модерният сутиен е издържал тестването на времето.

Преди сутиените
Въпреки че не е ясно по кое време е изобретен първият от многото прародители на сутиена, историците са разкрили препратки към облекла, сходни на сутиен, в древногръцки произведения като в Илиада на Омир, която споделя за богинята Афродита, премахваща „ необичайно бродиран пояс “ от пазвата си. Такава отпратка може да се срещне и в „ Лизистрата “ на Аристофан, където жена, отказваща секс на брачна половинка си, го нервира, като му споделя, че смъква строфиона си - преведено като „ превръзка на гърдите “.

Bras are older than you think—much older via
— Justice 4 All (@quellrumors)
Историкът Мирей Лий написа, че макар че строфионът имал полови и обвързани с пола конотации, е мъчно да се дефинира тъкмо какво са носили дамите тогава под облеклата си. Съществува единствено едно художествено изображение, за което ни е известно, от времето, когато дамите, носели строфион под облеклата.

В различен образец е откритата от археолозите, разкопаващи Вила дел Казале в Сицилия, мозайка от IV-ти век сл. н. е., изобразяваща атлетични римски дами с гърди, обвързани с дреха. Учените считат, че това може да е било амиториум - ленена дреха, чиято аналогия с бикините е спечелила на стенописа прозвището „ Жени в бикини “. Друга римска дреха за покриване на гърдите - mamillare, се правела от по-здрава кожа. Но както написа класикът Ян Радике, макар че римските дами наподобява са имали „ няколко благоприятни условия за покриване и оформяне на гърдите си… имаме прекомерно малко доказателства, с цел да определим “ по какъв начин в действителност са изглеждали тези облекла и дали използването им е била декоративна, полова, или просто поддържаща бюста.

Торби за гърди
През 2008 година археолозите откриха четири ленени „ сутиена “ в трезор с движимости от XV-ти век в австрийския палат Ленгберг. Дрехите, които мощно наподобяват актуалните сутиени, може да са доказателство за упоменатите от някои средновековни създатели „ торби за гърди “.

Discovering Fifteenth-Century Undergarments
— Maika S. Quiroz A (@maikitas)
„ По това време “, изясняват историците по текстила Рейчъл Кейс, Марион Макнийли и Беатрикс Нуц, „ огромните гърди не се считали за съвременни и дамите носели поддържащи облекла, с цел да понижат размера си и клюките по повод телата им “. 600-годишните „ торби за гърди “, открити в замъка Ленгберг, имат чашки, сходно на съвременни сутиени и по думите на историците, „ са шедьоври на работата със зърната на тъканта “ за оформяне и поддържане на гърдите.



Находката изненада историците занимаващи се с облеклото, давайки доказателства, че сутиените с чашки, за които се считало, че произлизат от XIX-ти век, са били изобретени по-рано.

Модерните сутиени
Сутиенът, какъвто го познаваме, възникал, когато както изобретателите и реформаторите на облеклото сътворили нови способи за оформяне и поддържане на гърдите. Мненията за това кой е изобретателят на модерния сутиен се разграничават. Според някои това може да е бил Хермини Кадол - френски търговец на дребно от 1880 година, който продавал кройката на корсет на половина и го представял като „ soutien-gorge “ (опора за гърлото). Според други може да е била Оливия Флинт - шивачката, чийто сурогат на корсета „ Flynt waist “ получил патент в Съединени американски щати през 1873 година

Speaking of bras: Caresse Crosby was the inventor of the modern bra, publisher, Dalí's muse and owner of a whippet named Clytoris.
— Anna Tuckett (@AnnaMTuckett)
Или може би Карес Кросби, получила патент през 1914 година за „ corslette “, с цел да обезпечи поддръжка за новата мода, която включвала рокли без тил. Кросби по-късно продала патента на Warner Brothers Corset Company, чиято марка сутиени съществува и през днешния ден.

До 30-те години на предишния век сутиените заменили корсета и през това десетилетие промишлеността за долни дрехи въвела както стандартизирани размери на чашките, по този начин и регулируеми презрамки към все по-важната дреха. През 1968 година оформящите сутиени били изключитено съвременни и се свързвали с женската половост и стандартите за хубост, че феминистките, протестиращи против състезанието „ Мис Америка “ в Атлантик Сити, ги изхвърлили в кофите за отпадък.

How one invention can change history - the fabulous story of the sports bra
— Céline Tchao (@CelineTchao)
След това се появили спортните сутиени. „ Преди тяхната поява “, написа историкът, занимаващ се спортното облекло, Хайме Шулц, „ доста дами просто носели елементарни сутиени или обвързвали гърдите си с плат като античните римски „ дами с бикини “. След това, през 70-те години на предишния век, две дами бегачи се въодушевили от мъжката jock strap (колан, нормално разтеглив с поддържаща торбичка за гениталиите), с цел да създадат Jockbra, който през днешния ден се смята за първия съвременен състезателен сутиен. Но лишило още няколко години до 1999 година, с цел да станат спортните сутиени по-приети като независими облекла. Това се случило с помощта на американската футболна звезда Бранди Частейн, чийто надвит жест на Световното състезание да съблече ризата си и да чества на футболното игрище в спортния си сутиен послужило като това, което Шулц назовава „ coming-out party “ за дрехата.



Пандемията предизвика нова смяна в носенето на сутиени, като предразположи доста дами да останат без сутиени или да стартират да носят по-малко поддържащи сутиени и спортни сутиени вместо тези с огромни подплънки и вид тениски, разпространявани през последните години. Но нововъведенията в сутиените не престават да вървят напред. Един образец: през 2022 година армията на Съединени американски щати сподели прототипи на незапалим армейски тактически сутиен, който в последна сметка ще бъде включен във военните униформи - доказателство, че постоянно има място за възстановяване на методите, по които повдигаме, нареждаме и обгръщаме женските гърди.



По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР