Модерната лунна мисия на САЩ “Лунар Риконисънс Орбитър, която изучава

...

По време на кацането си на 20-ти юли 1969-та година, астронавтът на НАСА Нийл Армстронг забелязал, че модулът “Ийгъл” се е насочил към покрития с камъни склон на кратера Уест. Благодарение на тази снимка от съвременната мисия на НАСА “Лунар Риконисънс Орбитър”, става възможно да се реконструира гледката, която неговият колега Бъз Олдрин е наблюдавал. Credits: NASA/Goddard Space Flight Center/Arizona State University

21 юли 2019 г. 16:55 ч.

Светослав Александров. Модерната лунна мисия на САЩ “Лунар Риконисънс Орбитър”, която изучава естествения ни спътник от 2009-та година до ден днешен, е успяла да заснеме терена на “Аполо 11” по начин, позволяващ да се реконструира гледката, наблюдавана от астронавта Бъз Олдрин по време на неговото спускане към лунната повърхност преди точно половин век.

НАСА, разбира се, разполага с видеозапис от самото кацане на лунния модул “Ийгъл”. Записът е на 16-милиметрова лента, а камерата е била разположена на прозореца на Олдрин. Но поради малкия размер на прозорците на модула и ъгъла на монтировка на камерата, не всичко се вижда на получения запис. 

Става въпрос за момента, в който Армстронг забелязал, че “Ийгъл” се е насочил към покрития с камъни склон на кратера Уест. Астронавтът решил, че мястото е твърде опасно, поради което поел контрол над модула в ръчен режим. Положението е било изключително напрегнато, трябвало е да се реагира спешно, така че Армстронг просто не е имал време да обсъжда това, което се случва, с наземното ръководство на полета. Той забелязал, че има безопасно за кацане място на около 500 метра от първоначално набелязаната цел и професионално насочил “Ийгъл” към него.

Модерната лунна мисия на САЩ “Лунар Риконисънс Орбитър, която изучава

Коментари Харесай

Съвременната американска лунна мисия ЛРО позволи да се реконструира гледката от лунния модул на Аполо 11!

Модерната лунна задача на Съединени американски щати “Лунар Риконисънс Орбитър ”, която учи естествения ни сателит от 2009-та година до ден сегашен, е съумяла да снима терена на “Аполо 11 ” по метод, допускащ да се реконструира гледката, следена от астронавта Бъз Олдрин по време на неговото втурване към лунната повърхнина преди тъкмо половин век.

НАСА, несъмнено, разполага с видеозапис от самото кацане на лунния модул “Ийгъл ”. Записът е на 16-милиметрова лента, а камерата е била ситуирана на прозореца на Олдрин. Но заради дребния размер на прозорците на модула и ъгъла на монтировка на камерата, не всичко се вижда на получения запис. 

Става въпрос за момента, в който Армстронг забелязал, че “Ийгъл ” се е насочил към покрития с камъни скат на кратера Уест. Астронавтът решил, че мястото е прекомерно рисково, заради което поел надзор над модула в ръчен режим. Положението е било извънредно с напрежение, трябвало е да се реагира незабавно, тъй че Армстронг просто не е имал време да разисква това, което се случва, с наземното управление на полета. Той забелязал, че има безвредно за кацане място на към 500 метра от в началото набелязаната цел и професионално насочил “Ийгъл ” към него.

Окончателното място на кацане на “Аполо 11 ”, снимано от актуалната задача на НАСА “Лунар Риконисънс Орбитър ”. На фотографията се вижда ясно долната степен на лунния модул “Ийгъл ”. Credits: NASA/Goddard Space Flight Center/Arizona State University

Благодарение на фотосите на “Лунар Риконисънс Орбитър ”, екипът на актуалната задача е съумял да пресъздаде цялостния изглед от прозореца на Олдрин и е изготвил клип, при който истинският 16-милиметров запис е съпоставен с този от модерния галактически уред.

Инфо: НАСА

Разгледайте цялото видео на този линк (ще се отвори нов прозорец към Youtube)

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР