Модерен лабораторен комплекс ще бъде изграден на територията на Националния

...
Модерен лабораторен комплекс ще бъде изграден на територията на Националния
Коментари Харесай

Изграждат модерен лабораторен комплекс за близо 24 милиона 

Модерен лабораторен комплекс ще бъде построен на територията на Националния център по заразни и паразитни заболявания, осведомиха от здравното заведение.  

Проектът е съфинансиран по европрограма " Фундаментални, транслиращи и клинични проучвания в региона на инфекциите и инфекциозната имунология “.

В него си партнират Националният център по заразни и паразитни заболявания, Институтът по микробиология " Стефан Ангелов “ към Българската академия на науките, Националният диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт и Медицинският институт на Министерството на вътрешните работи. Стойността на  проекта е 23 638 258 лева, обезпечени от оперативна стратегия " Наука и обучение за образован напредък “ 2014-2020, като 85% от финансирането е от бюджета на Европейски Съюз, а 15% - от националния бюджет.

Основната цел е да се обезпечи бърз и ефикасен трансфер на фундаменталните научни проучвания в региона на инфекциите и имунния отговор към здравната процедура за потребностите на самостоятелното и публично здраве.  

По плана се финансира основаването на неповторим за България научноизследователски комплекс " Център за подготвеност “ в сходство с най-хубавите европейски и международни стандарти, обезпечен с  оборудване от последно потомство и екип от изключителни експерти. 

Резултатите от активността на Центъра за подготвеност са причина за създаването и използването на модели за навременна и точна диагностика на инфекциозните болести, предотвратяването на епидемиологични гърмежи от нови и непознати патогени и прогнозирането на епидемии.

Научните постижения на Центъра ще имат огромно приложение и в създаването на персонализирани способи за диагностика, мониторинг и лекуване на остри и хронични инфекции, които са в основата на " медицината на бъдещето “.

Важна част от плана, който се извършва от средата на 2018 година, е ремонтът въз основата на НЦЗПБ на бул. " Генерал Столетов “ 44А за над три милиона лв. и превръщането ѝ в съвременен лабораторен комплекс. Ще бъдат изграждани лаборатории за молекулярно-генетичен разбор, за електронна микроскопия и морфологичен разбор на бактерии и вируси, както и за пръв път у нас, лаборатории с трето равнище на отбрана при работа с бактерии и вируси. Предвидено е основаване на първата по рода си у нас биологична банка за неповторими бактериални и вирусни варианти и клинични проби от пациенти в разнообразни етапи на инфекции и патоген-специфична терапия.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР