Модата може да оказва дълбоко влияние върху обществото и понякога

...
Модата може да оказва дълбоко влияние върху обществото и понякога
Коментари Харесай

Как “модерното“ влияе на обществото

Модата може да оказва надълбоко въздействие върху обществото и от време на време да провокира безпокойствие. Например, в обществените мрежи се появяват рискови провокации, които довеждат до произшествия и смъртни случаи. Имитирането е развой, който ни разрешава да се интегрираме в обществените групи и да следваме трендовете, с цел да се усещаме като другите.

Социалните мрежи са елементарен метод за разпространяване на фешън трендове и новости. Те въздействат на това по какъв начин мислим, по какъв начин си прекарваме свободното време и какво консумираме. Модата може да бъде потребна, само че може да има и отрицателни последствия като идеала за съвършена осанка и смъртоносните провокации.

Ето по какъв начин модата въздейства на обществото:

1. Подражанието като нужда

Любопитството и желанието за принадлежност към нашата обществена група ни карат да следваме фешън трендове. Това е поради мощното въздействие на модата върху нашата еднаквост и общественото съпоставяне. Следването на тези трендове ни защищава от обществено изключване и ни дава възприятие на принадлежност и благоденствие.

2. Принципът на сходство

Социалната среда оказва огромно въздействие върху нашите настройки и държание, само че постоянно я подценяваме. За да се интегрираме и да бъдем признати и харесвани от другите, постоянно се приспособяваме към техните настройки и държание, без да го осъзнаваме.

Конформизмът има три характерни проявления - идентификация, интернализация и сходство. Това изяснява по какъв начин модата въздейства на обществото. Кара ни да разпознавам това, което вършат хората от нашата обществена група, вътрешно да интегрираме техните модели на държание и да демонстрираме нашата конфигурация към избраните моди и трендове.

3. Необходимост от утвърждение

Ние се нуждаем от утвърждението на другите още от дребна възраст, с цел да се усещаме признати. Живеем в общество и ни е нужна валидация, с цел да сме част от него и да изпитваме възприятие на сигурност.

Когато одобряваме мода и практики, които са известни в нашата обществена група, ние ставаме по-приети от другите и те ни възприемат като част от групата. Използването на имитацията ни оказва помощ да се интегрираме и да получим позитивното отношение, което доста хора търсят.

4. Емоционалната болест

Ако се питаме по какъв начин модата въздейства на обществото, е значимо да обърнем внимание и на страстите. Когато виждаме нещо да се повтаря, ние се усещаме „ прочувствено инфектирани “. Изведнъж прочувственото положение се популяризира като вирус. Например обаяние, любознание и приятност.

Следването на фешън трендове освен улеснява обществената интеграция, само че и ни дава поредност от позитивни страсти, които ни предизвикват да ги следваме.

5. Прави живота някак по-лесен

Ако ще вървим на празненство този уикенд и не знаем какво да облечем, следването на модата може да ни спести доста време и мисли. Просто можем да изберем облеклата, които болшинството носи сега.

Като следваме трендовете, понижаваме времето за взимане на решения и размисъл, защото няма потребност да търсим други благоприятни условия. Просто вършим същото като другите.

Истината е, че в действителност няма нищо по-прекрасно от това да си друг и неповторим, от това да имаш личен жанр и да не се водиш по “стадото “. Трябва обаче да знаеш каква е цената, която ще платиш за това, тъй като шансът да не бъдеш признат от другите е огромен.



Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР