Мобилността се проведе с домакинството на ОУ „Гоце Делчев”, Кавадарци,

...
Мобилността се проведе с домакинството на ОУ „Гоце Делчев”, Кавадарци,
Коментари Харесай

Ученици от ППМГ Акад. Иван Ценов във Враца развиваха артистичните си умения в Северна Македония

Мобилността се организира с семейството на ОУ „ Гоце Делчев”, Кавадарци, Република Северна Македония. В продължение на пет дни възпитаници и учители от България, Дания, Португалия, Северна Македония и с онлайн присъединяване на полския екип участваха в артистични ателиета за използване на театрални техники и онлайн запаси и насърчаване артистичните умения на децата и младежите.
Участниците направиха интерпретация на фрагмент от известен игрален филм, а върху основата му създадоха комикси. Последваха театрални импровизации по заложена обстановка. За задачата учениците създадоха кукли от чорап, кукли-ръкавички, както и изрязаха свои картонени герои за работа с обичайна за Северна Македония техника Театър на сенките, която пази традицията от Османската империя и отдалечен Китай. С куклите си участниците направиха къси пиески на същинска театрална сцена в Дома на културата в Кавадарци. Освен това те сътвориха и собствен обобщаващ азбучник с онлайн приложения, които са употребявали през трите години на плана, и които да им послужат за направа на бъдещи артикули. Всички на драго сърце почетоха македонската православна традиция за боядисване на великденски яйца, като съгласно тематиката на нашия план, трябваше да нарисуват страсти върху боядисаните яйца. Културната стратегия на плана включи посещаване в Националната опера в Скопие, въз основа на което учениците отговаряха на въпроси за историята на театъра в Северна Македония и качиха отговорите си в специфична платформа. Разходката до Охридското езеро пък ги предизвика да снимат артистични фотоси и да вземат участие в онлайн конкурс. Мобилността приключи с показване на крайните артикули, основани взаимно от петте партньорски екипа и обобщаващи активността ни от 2019 година до в този момент. Най-големи страсти провокира взаимното видео, в което екипите играят подиуми от пиесата „ Красавицата е звяр” на своите национални езици, а публиката следи разговора със надписи на британски език.
„ Изключително сме щастливи, че нашият план беше платформа за взаимна работа сред учебни заведения от пет европейски страни! Много мощен миг по време на заключителната смесена подвижност беше, че полският екип се включи доста интензивно онлайн, като дружно с полските деца работеха и украински деца, които се образоват в новосформиран клас в партньорското учебно заведение. Проектът ни още един път потвърди, че театърът и киното могат да сплотяват и основават другарства, които са причина за съгласие и мир. Щастлива съм и от обстоятелството, че нашите възпитаници показват предпочитание да се включат в бъдещи нови планове по Програма Еразъм+, което ми дава тласък за създаване на нови теми”, показа госпожа Калина Николова, координатор на плана.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР