Мобилни шофьорски книжки, самооценка на годността за шофиране и по-добра

...
Мобилни шофьорски книжки, самооценка на годността за шофиране и по-добра
Коментари Харесай

Нови правила за шофьорските книжки

Мобилни шофьорски книжки, самокритика на годността за шофиране и по-добра информираност за пешеходците - това са част от измененията в разпоредбите на Европейския съюз за шофьорските книжки, които бяха признати от Европарламента на първо четене. И още: водач на камион и рейс (до 16 пътници) на 18 години при избрани условия, спомагателни критерии в изпитите и изпитателен период.

Всички тези ограничения са следващият опит за справяне с войната по европейските пътища. Според предварителните данни на Европейска комисия за смъртните случаи по пътищата за 2023 година към 20 400 души за изгубили живота си при произшествия, оповестява БНР.

България и Румъния водят черната статистика надлежно с 82 и 81 смъртни случая на един милион поданици. Средната стойност за Европейски Съюз по този индикатор е 46. Според данните най-безопасни са пътищата в Швеция и Дания.
От Европейска комисия регистрират към 10% по-малко смъртни случаи от ПТП-та в Съюза спрямо 2019 година Броят на смъртните случаи по пътищата е намалял едва в Испания, Франция и Италия. От друга страна пораства в Ирландия, Латвия, Нидерландия, Словакия и Швеция.

И макар известния прогрес след 2019 година, малко държави-членки са на път да реализират задачата на Европейски Съюз и Организация на обединените нации за понижаване на половина на броя на смъртните случаи по пътищата до 2030 година, означават от представителството на Комисията в България. През последните четири години единствено Белгия, Чехия, Дания, Унгария и Полша са на път да реализират тази цел.

Смъртни случаи по пътищата на един милион поданици — предварителни данни за 2023 година:



Тревожните данни са и повода Европейският парламент да поддържа реформирането на разпоредбите за свидетелствата за ръководство на МПС. Целта е те да допринесат за пътната сигурност, както и за екологичния и цифровия преход на Европейски Съюз.

Подготовка за рискови обстановки на пътя

Според евродепутатите претендентите за шофьорски книжки би трябвало да бъдат изпитвани по спомагателни критерии. Някои от тях са шофиране в сняг и хлъзгави условия, безвредно потребление на телефон по време на шофиране, слепи зони, системи за подкрепяне на лидера, както и по отношение на безвредното отваряне на вратите на транспортното средство. Така водачите ще са по-добре готови за действителните обстановки на пътя. Младите водачи би трябвало да са наясно също и с рисковете за пешеходци, деца, велосипедисти и ползватели на електрически скутери.

В началото на годината и българският транспортен министър Георги Гвоздейков се застъпи за концепцията като част от образованието на кандидат-шофьорите да бъдат въведени полигони, имитиращи тежки метеорологични условия и разнообразни обстановки на пътя. Така младите водачи ще могат да надградят уменията си и ще са готови за рискови обстановки.

" Тук става въпрос за в допълнение образование на водачите на транспортни средства, на младите водачи, които ще придобият привички, които биха избавили техния живот и живота на близките ", сподели тогава министърът.
Неопитните водачи - с изпитателен период

Новите правила вкарват изпитателен период от минимум 2 години за неопитните водачи. В този интервал те ще бъдат подложени на избрани ограничавания, като да вземем за пример за алкохол по време на шофиране, както и по-строги наказания за рисково шофиране.

18-годишните ще могат да карат камион и рейс

Зелена светлина се дава на 18-годишните, които желаят да карат камион или рейс с до 16 пасажери, при изискване, че имат уверение за професионална подготвеност. Освен това 17-годишните би трябвало също по този начин да имат право на шофьорска брошура за коли или камиони, в случай че са съпроводени от умел лидер, се споделя в проектозакона. Това се прави за да се смекчи дефицитът на професионални водачи.

Такъв изпитва и транспортният отрасъл в България и това е от години. По последни данни в Европейски Съюз не доближават близо 500 хиляди водачи, изясни шефът на Камарата на автомобилните превозвачи Димитър Димитров пред БНР преди няколко месеца. Според него моментно решение на казуса у нас може да е облекчаването на режима за импорт на фрагменти от трети страни.

Липсата на професионални водачи визира и автобусният превоз у нас. Това е една от аргументите за затварянето на междуселищни линии. Проблемът е огромен, тъй като дребни обитаеми места остават откъснати от света и обречени на изгубване.

Валидност на шофьорските книжки

Шофьорските книжки би трябвало да са годни минимум 15 години за мотоциклети и коли и пет години за камиони и рейсове, гласят новите правила. Европейска комисия предложи да се понижи валидността на свидетелствата за ръководство на транспортни средства за възрастни хора, само че това не беше подкрепено от евродепутатите. Те обясниха решението си с това, че по този начин се заобикаля дискриминация, както и се подсигурява правото им на свободно придвижване и присъединяване в икономическия и обществения живот.

Въвежда се самокритика

Евродепутатите обаче се съгласиха водачите да правят оценка личната си валидност за шофиране, когато се издава и възобновява шофьорска брошура. Държавите-членки сами ще вземат решение дали самооценката би трябвало да бъде сменена с медицински обзор, акцентират от Екологичен потенциал.

Шофьорска брошура - на мобилния телефон

В поддръжка на единния пазар на Европейски Съюз членовете на Екологичен потенциал поддържат въвеждането на цифрова шофьорска брошура, налична на мобилен телефон. Предвижда се тя да е изцяло еквивалентна на физическата шофьорска брошура. Така подмяната, подновяването или замяната на удостоверение за ръководство ще става доста по-лесна, защото всички процедури ще се правят по интернет.
Проектът за новите правила за шофьорските книжки е признат на първо четене. Въпросът ще бъде проследен от новия Екологичен потенциал след европейските избори на 6-9 юни.

Цел: 2030 година - смъртните случаи от произшествия на половина, 2050 година - нулева смъртност

Целта на Европейски Съюз е смъртните случаи от произшествия да се понижат с 50% до 2030 година, а до 2050 година да се реализира нулева смъртност по пътищата. Някои от методите за осъществяване на тези цели включват възстановяване на инфраструктурата, държание на участниците в придвижването, безвредни пътища и транспортни средства, както и бързото и дейно реагиране при незабавни случаи. Ефективните грижи след произшествия, в това число бързото транспортиране до вярното лечебно заведение от дипломиран личен състав, съществено понижават последствията за живота и здравето на хората при пораждане на ПТП. Тук би трябвало да отбележим и напредъка на България по построяването на системата за незабавна помощ по въздух ХЕМС. От началото на февруари страната ни разполага с първия от общо шест медицински хеликоптера. Следващите два се чакат през юни и декември.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР