Мнозинството в Европейския парламент порица назначаването на Мартин Зелмайер -

...
Мнозинството в Европейския парламент порица назначаването на Мартин Зелмайер -
Коментари Харесай

Гневни евродепутати атакуваха Юнкер заради повишението на "фанатика" Зелмайер

Мнозинството в Европейския парламент порица назначението на Мартин Зелмайер - досегашния шеф на кабинета на ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер - за общоприет секретар на Комисията, съобщи Българска телеграфна агенция. Евродепутатите взеха решение казусът да бъде разследван от парламентарна комисия, а резолюция да бъде гласувана през април.

Единствено групата на Европейската национална партия (ЕНП), към която принадлежи Юнкер, отбрани назначението. Въпреки това даже ЕНП означи, че Европа принадлежи не на служителите, а на жителите.

Социалистите и демократите показаха, че с това предопределение се налива вода в мелницата на популистите. Те попитаха по какъв начин Еврокомисията ще възвърне доверието и приканиха за транспарантни назначения.

Европейските реформатори и консерватори означиха, че не са получили отговори на въпросите, появили се в съвсем всички водещи европейски и международни медии. Има доста неясноти, би трябвало да извършите най-хубавото, с цел да заслужите доверието и да докажете, че работата не е нагласена , обърнаха се те към Европейската комисия.

Групата на либералите (АЛДЕ) прикани назначението на Зелмайер да бъде оттеглено. " Взимате евродепутатите за простаци, това е глупава тактика. Става дума за липса на политическа преценка на Комисията. Политиката значи отчетност, тук трябваше да бъде Юнкер. Еврокомисията се остави да бъде водена за носа от служител. Как да чакаме Еврокомисията да отбрани европейския интерес против президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп от въздействието на лобистите ", попитаха от АЛДЕ. По оценката на либералите въпросното предопределение унищожава доверието в Комисията като бранител на прозрачността в публичната администрация. Това е разрушително, откъснати сте от действителността, допълниха те. Либералите предизвестиха, че в случай че решението не бъде променено, ще отдръпват поддръжката си за Комисията .

Групата на Зелените прикани Брюксел още веднъж да се сближи с обществото. Според Зелените Зелмайер работи властническо.

Европейската обединена левица оцени държанието на Еврокомисията като оскърбление към евродепутатите. Всичко намирисва около това предопределение зад закрити врата, разясниха евродепутатите от тази парламентарна група. Според тях казусът замязва от ден на ден на историята с комисията на Жак Сантер, която се наложи да подаде оставка през 1999 година.

Групата " Европа на свободата и директната народна власт " дефинира Зелмайер като " маниак, който в този момент е най-влиятелният служител на света ".

Групата " Европа на народите и свободата " на смешка и с отвращение предложи изборите за Европейски парламент следващата година да бъдат анулирани, а вместо това новите евродепутати да бъдат посочени съгласно благосклонностите на Юнкер.

От името на Комисията еврокомисарят Гюнтер Йотингер означи, че решението за покачването на Зелмайер е било взето единомислещо от еврокомисарите по предложение на Юнкер. " Действахме по разпоредбите. Няма подозрение, че Зелмайер има всички нужни качества за поста. Проверете решението ни, само че го приемете ", прикани той евродепутатите.

Според голям брой наблюдаващи рецесията, провокирана с назначението на Зелмайер, е най-тежкият трус от встъпването в служба на Европейската комисия под управлението на Юнкер. Генералният секретар на Комисията е най-висшият служител в институцията и всекидневно остава на поста си по-дълго от ръководителя на институцията.Вчерашният спор в Европарламента бе озаглавен " Политическата честност на Европейската комисия и изключително назначението на генералния секретар ".

" Чудовището "

Бившият юрист от Германия стартира кариерата си в Европейската комисия през 2004 година като представител за осведомителното общество и медиите, написа Би Би Си. Той оказва помощ за сполучливото осъществяване на акцията на Жан-Клод Юнкер, който става ръководител на Комисията през 2014 година, и по-късно става шеф на неговия кабинет. Спечелил си е не малко прякори, да вземем за пример Чудовището или Звяра на " Берлемон ", постройката, където се обитава еврокомисията.

Според сп. " Спектейтър " вместо да бъде редови началник на кабинета, Зелмайер е работил като де факто зам.-председател. Юнкер, който наподобява все по-уморен, с наслада е разрешил на Зелмайер да прави работата и му е благодарил като му е дал пост с още повече власт.

Тъй като Юнкер напуща идната година, Зелмайер се пробва бързо да откри кой да го наследи. Той има вяра, че е разкрил някой, също толкоз обуздан, в лицето на Мишел Барние. Следващата задача на Зелмайер е да сложи Барние отпред на листата на Европейската национална партия, което значи, че той ще бъде в идеалната позиция идната година, с цел да завоюва поста съгласно системата за водещия претендент, за която Зелмайер работи интензивно. Барние е идеалният претендент, тъй като съгласно Зелмайер той е слаб и предразположен на въздействие, разяснява " Спектейтър ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР