Мнозинството от гражданите на ЕС подкрепят по-голям бюджет на ЕС

...
Мнозинството от гражданите на ЕС подкрепят по-голям бюджет на ЕС
Коментари Харесай

Здравето, икономическото възстановяване и климата - основни приоритети за гражданите на ЕС

Мнозинството от жителите на Европейски Съюз поддържат по-голям бюджет на Европейски Съюз за превъзмогване на пандемията. Общественото здраве е главен приоритет, следван от икономическото възобновяване и изменението на климата. Това излиза наяве от анкетно изследване, поръчано от Европейския парламент и извършено при започване на октомври 2020 година

Почти осем от всеки 10 респонденти (77 %) в целия съюз поддържат концепцията, че Европейски Съюз би трябвало да дава средства на страните членки единствено при изискване че националното държавно управление ползва правилата на правовата страна и демокрацията. Най-малко седем от всеки 10 респонденти са съгласни с това изказване в 26 страни членки на Европейски Съюз.

54% от европейците считат, че Европейски Съюз следва да разполага с повече финансови средства, с цел да може да преодолее последствията от пандемията от ковид. В 20 страни членки на Европейски Съюз болшинството от респондентите са съгласни с това изказване, в 14 страни членки на Европейски Съюз безусловно болшинство от респондентите поддържат по-голям бюджет на Европейски Съюз.

Запитани по отношение на областите на политиката, в които този повишен бюджет на Европейски Съюз следва да бъде изразходван, повече от половината от респондентите (54%) декларират, че публичното здраве следва да бъде главен приоритет, следвано от икономическото възобновяване и новите благоприятни условия за предприятията (42%), изменението на климата и опазването на околната среда (37%) и заетостта и обществените въпроси (35%). На ниво Европейски Съюз изменението на климата и околната среда са заменили заетостта измежду първите три разходни целта спрямо последното изследване, извършено през юни 2020 година

Общественото здраве е главният разходен приоритет за респондентите в 18 страни. Естония, Латвия и Чехия слагат икономическото възобновяване на челно място, до момента в който жителите на Австрия, Дания и Германия поставят преди всичко битката с изменението на климата. В Хърватия, Словакия и Финландия интервюираните са определили заетостта и обществените въпроси като собствен главен приоритет във връзка с разноските.

Вземането на нужните решения по отношение на пакета за възобновяване и Многогодишната финансова рамка (МФР) във допустимо най-кратък период явно е от жизненоважно значение, както се вижда от тревожното персонално финансово състояние на европейските жители от началото на пандемията. Голямо болшинство от жителите се притесняват от директно влияние от пандемията върху тяхното персонално финансово състояние или към този момент са потърпевши: 39% от интервюираните декларират, че рецесията от COVID-19 към този момент е оказала влияние върху техните персонални приходи, до момента в който други 27% чакат такова влияние в бъдеще. Само 27% чакат обстановката с Коронавирус -19 да не окаже влияние върху техните персонални приходи. В 20 страни множеството респонденти декларират, че актуалната рецесия към този момент е оказала влияние върху техните персонални приходи.

Две трети от респондентите (66%) са съгласни, че Европейски Съюз би трябвало да разполага с повече пълномощия за справяне с рецесии като пандемията от ковид. Само една четвърт (25%) не са съгласни с това изказване. Тези констатации са в сходство с резултатите от двете предходни изследвания, извършени от Европейския парламент през април и юни 2020 година

Пълният отчет от изследването, в това число цялостния набор от данни, е плануван за обява при започване на ноември 2020 г. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР