Мнозинството от европейците смятат, че Русия ще нахлуе в Украйна

...
Мнозинството от европейците смятат, че Русия ще нахлуе в Украйна
Коментари Харесай

Гражданите на 7 страни от ЕС смятат за вероятно руско нахлуване в Украйна

Мнозинството от европейците считат, че Русия ще нахлуе в Украйна тази година, сочат резултатите от изследване на Европейския съвет по външни отношения(ECFR), представено от „ Евронюз “.

В допитването са взели участие над 5 500 души в седем страни, на които се пада две трети от популацията на Европейски Съюз – по този начин, съгласно резултатите, жителите на Финландия, Франция, Германия, Италия, Полша, Румъния и Швеция са уверени, че Москва ще прояви експанзия към Киев.

Те считат също, че при такова развиване Европейски Съюз и НАТО би трябвало да окажат военна помощ на Украйна.

Финландия (44%) е леко отклоняване, само че на други места - 51% от респондентите във Франция и Италия, 52% в Германия, 55% в Швеция, 64% в Румъния и 73% от тези в Полша декларират, че считат, че съветска инвазия в Украйна е евентуална през тази година.

Във Финландия 56% от интервюираните считат, че Европейски Съюз би бил в положение да се притече на помощ на Украйна, а 59% - че НАТО би го направил.

За другите страни данните са следните: 53% и 55% за Франция; 47% и 50% за Германия; 64% и 67% за Италия; 80% и 79% за Полша; 57% и 63% за Румъния; и 61% и 64% за Швеция.

Запитани на кого имат вяра най-вече, че ще отбрани ползите на жителите на Европейски Съюз, в случай че Русия нахлуе в Украйна, най-малко половината от интервюираните във всяка страна - като в Полша, Швеция, Италия и Румъния този % надвишава 60% - дават отговор, че имат вяра на Европейски Съюз. В две страни, Швеция и Финландия, доверието в Европейски Съюз е даже по-голямо от това в НАТО.

Доверието във Вашингтон е доста по-ниско, като повече респонденти във всички страни, като се изключи Полша и Румъния, са декларирали, че имат по-голямо доверие на Германия, в сравнение с Съединени американски щати. Дори в Полша НАТО (75 %) и Европейски Съюз (67 %) се считат за по-надеждни от Съединени американски щати.

Проучването демонстрира също, че европейците са подготвени да одобряват обилни, евентуално дълготрайни закани вследствие на отбраната на Украйна, като вероятно идване на огромен брой бежанци, по-високи разноски за сила, икономическа насила, хакерски атаки и опасност от съветски военни дейности.

Респондентите в Полша, Румъния и Швеция са по-склонни да одобряват, че оказването на помощ на Украйна " си заслужава риска " от всички тези вероятни последствия, като 53% от интервюираните в Полша декларират, че поддръжката за Украйна си заслужава даже риска от възможни военни дейности, ориентирани против тяхната страна.

Гражданите на Франция и Германия са минимум склонни да поемат което и да е от тези евентуални тежести - което допуска, че съгласно тях възможните вреди от това може да надвишават изгодите, настояват създателите на отчета.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР