Мнозина в САЩ очакват с нетърпение първото намаление на лихвените

...
Мнозина в САЩ очакват с нетърпение първото намаление на лихвените
Коментари Харесай

Започва двудневното заседание на Управлението за федерален резерв за определяне на паричната политика

Мнозина в Съединени американски щати чакат с неспокойствие първото понижение на лихвените проценти на Управлението за федерален запас (УФР) на Съединени американски щати тази година. Въпреки това централната банка евентуално ще заложи на нова лихвена пауза в края на двудневното си съвещание по паричната политика, което стартира през днешния ден, написа Асошиейтед прес.

Очакваното опазване на лихвите за пети следващ път на достигнатите равнища – 5,25 – 5,50 на 100, би предоставило още време на УФР, с цел да оцени дали инфлацията се насочва към задачата от 2 на 100. 

Винсент Райнхарт, старши икономист в капиталовата компания " Дрейфус - Мелън " (Dreyfus and Mellon), който е и някогашен икономист на УФР, отбелязва, че банката нормално понижава лихвите бързо, когато  американската стопанска система се утежнява, полагайки постоянно безполезни старания да предотврати рецесията.

Този път обаче стопанската система към момента е мощна. УФР обмисля понижаване на лихвите единствено тъй като инфлацията спадна стабилно от пика си от 9,1 на 100, доближат през юни 2022 година В резултат на това УФР се доближава към намаляването на лихвите по метода, по който нормално ги покачва: постепенно и методично, до момента в който се пробва да предскаже посоката на стопанската система въз основата на постоянно спорни данни.

" УФР движи събитията, а не събитията движат банката ", сподели Райнхарт и добави: " Ето за какво тази задача е друга от предходните ".

Представителите на борда на шефовете на банката споделиха след последната си среща през януари, че се нуждаят от " по-голяма убеденост ", че инфлацията се охлажда уверено към задачата от 2 на 100. 

Оттогава бяха оповестени два отчета за потребителските цени, които демонстрираха, че темпът на повишаване на цените остава висок.

В множеството връзки стопанската система на Съединени американски щати остава удивително постоянна. Работодателите не престават да наемат с високи темпове, безработицата остава ниска, фондовите пазари са покрай рекордни равнища, а инфлацията се намали от максимума си. 

Референтната рента в този момент е на най-високото си равнище от 23 години, след поредност от 11 следващи покачвания, които имаха за цел да лимитират най-високата инфлация в Съединени американски щати от четири десетилетия.

Тази седмица се чака и други огромни централни банки, измежду които Централната банка на Норвегия (Norges Bank), Швейцарската национална банка (SNB) и " Банк ъв Ингланд " (Bank of England), също да разгласят решенията си за главните лихви. 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР