Мнозина в Германия, а и не само там, се отнасят

...
Мнозина в Германия, а и не само там, се отнасят
Коментари Харесай

Никакви проблеми с ваксината на AstraZeneca. Точно обратното.

Мнозина в Германия, а и освен там, се отнасят скептично към имунизацията на AstraZeneca и даже отхвърлят да се имунизират с нея, тъй като считат, че не е задоволително ефикасна. Тези подозрения обаче не са оправдани.

Фактите

В клинични тествания бе потвърдено, че след първата доза английската ваксина има успеваемост от най-малко 76%, а в случай че втората доза се сложи 12 или повече седмици по-късно, тази успеваемост се покачва даже до 82 на 100. В друго изследване пък бе открито, че имунизацията трайно понижава концентрацията на вируси в организма, което би могло да забави и разпространяването на ковид. Именно въз основа на тези данни препаратът бе позволен до приложимост в доста страни по света. Често пъти се стига до недоразумения при тълкуването на равнището на отбрана, което обезпечава дадена ваксина. Ефективност от примерно 70% значи, че 70 от 100 души са предпазени от тежки форми на COVID-19.

А най-новото проучване на здравните управляващи в Шотландия демонстрира, че имунизацията на AstraZeneca даже надвишава всички упования. При нея резултатите след първата инжекция са даже по-добри, в сравнение с при имунизацията на BioNTech/Pfizer. Досега в Шотландия с AstraZeneca са имунизирани 490 000 души, а 650 000 са ваксинирани с имунизацията на BioNTech/Pfizer. Изследването, чиито резултати следва да бъдат доказани от самостоятелен орган, твърди, че след първа инжекция имунизацията на AstraZeneca демонстрира 94% успеваемост, а тази на Pfizer - 85%. Това значи, че рискът от тежка форма на COVID-19 понижава с 94%, респективно с 85%. Изследване сподели сходно висока успеваемост на AstraZeneca против разновидността на ковид, която беше открита във Англия. Според резултатите от това изследване, препаратът обезпечава 75%-ова отбрана и против английската разновидност.

По-ниска е успеваемостта на имунизацията против южноафриканската разновидност, само че въпреки всичко обезпечава известна отбрана и против нея. Това се изяснява с обстоятелството, че всички разновидности са разновидности на първичния вирусен вариант, против който бе създадена въпросната ваксина. Тя може и да не разпознава мутиралите детайли на вируса, само че пък сигурно нападна главната му, изходна част. СЗО предлага английската ваксина за всички лица над 18-годишна възраст - даже и там, където към този момент има открити вирусни разновидности. От СЗО предизвестяват още, че имунизацията е изключително значима за хора с предварителни болести като диабет, затлъстяване, сърдечно-съдови болести, заболявания на дихателната система. При хората, които страдат от автоимунни болести или имат отслабена имунна система, са нужни спомагателни проучвания. Затова рекомендацията към тях е да се имунизират след консултация с доктор.

Да не забравяме и тези две значими преимущества на английската ваксина - тя е по-евтина от имунизациите на BioNTech/Pfizer и на Moderna и не се нуждае от предпазване при доста ниски температури.

Добри вести от Johnson&Johnson

Междувременно следва да бъде утвърдена още една ваксина против ковид - препаратът, създаден от Johnson&Johnson. Американската работа за надзор на медикаментите FDA към този момент заяви, че тази ваксина има доста висока успеваемост - след имунизация с нея рискът от тежка форма на COVID-19 понижава с 85,9%. Препаратът на Johnson&Johnson има висока успеваемост и против бразилската и южноафриканската разновидност, а най-хубавата вест е, че за разлика от другите ваксини при препарата на Johnson&Johnson е задоволителна единствено една инжекция.

Автори: Катрин Весоловски, Луиза Райт, Йоша Вебер
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР