Мнозина познават историята на Камбоджа и безумното клане, което се

...
Мнозина познават историята на Камбоджа и безумното клане, което се
Коментари Харесай

Джаяварман VII – владетел роден в джунглата, спасител на Камбоджа и водач към златния век

Мнозина познават историята на Камбоджа и безумното кръвопролитие, което се случва там по време на контролът на алените кхмери. Пол Пот съумява да сложи връх по зверства и да наруши редица човешки права, демонстрирайки една безспорна полуда. Никой не знае сигурно какъв брой тъкмо са избити, само че когато пепелта се разравя, откривателите схващат, че огънят е горял с същински хора.

В исторически проект, Камбоджа постоянно е била поливана  с кръв, тук мирът е нещо толкоз мистично и нетрайно, че постоянно има апетити към  Кхемрското царство. Доказателството идва още през XI век и появяването на кхмерския император Джаяварман VII. Свикнали сме да познаваме множеството пълководци в разцвета на силите им, натрупали необикновен военен опит, само че тук Джаяварман е на 57-годишна възраст. Никой не знае от кое място тъкмо се появява, само че когато стартира да събира своята войска и да се приготвя за избавление, съперниците му даже не подозират какво ще сътвори. Харизмата събира една впечатляваща военна мощ, с която освен съумяват да освободят страната, само че и да вземат столицата.

След като няма против кого да подвига оръжие, мъжът се прибира назад в своя роден край и стартира да строи храмове, а по-късно слага началото на камбоджанската медицина, строи пътища за колонизирането на Югоизотчна Азия и скоро се отдава на Будизма -движение, което и през днешния ден има невероятна традиция. За да резервира загатна за себе си,  Джаяварман запечатва лика си в няколко планински масива. Някои архиви описват, че силата и мъдростта идват от партньорката на владетеля – богиня, която се е отдала на човешките милувки. Джаяварман живее до 95-годишна възраст, като описват, че се разболява от болест, която никой не можел да разпознава. Как стартира цялата история?

 Cambodian_-_Eight-armed_Avalokiteshvara_-_Walters_542726

Камбоджа се стреми да възвърне изгубеното и изгореното, което Пол Пот се пробва да заличи вечно, затова нямаме доста информация за Джаяварман. Никой не знае къде тъкмо е роден, какво е неговото семейство. Единствената информация е, че е бил извънредно предан будист, само че вместо да проповядва и търси салдото във вселената, този човек имал невероятни умения със остриета – освен това огромна многообразие от тях. Някои подозират, че има кралски корени с Дхараниндраварман II – някогашен крал на Кхмерската империя от 1150 до 1160 година Използвайки това родословие Джаяварман II идва с няколко каменни плочи, в които демонстрира, че е легален правоприемник на трона.

Малко след гибелта на Дхараниндраварман II на трона се качва Ясоварман II – той владее империята към шест години и по-късно е предаден от своите благородници, като е погубен на самия престол. Самото ръководство на последните двама владетеля е толкоз безредно, че единственото, което може да притегли е съперници и предпочитание за завладяване. Нападението идва от Чамската империя – сегашен Южен Виетнам и благодарение на бойни канута през 1177 година бойците идват в Ангкор Ват, изненадват своя конкурент и в границите на няколко дни обезвреждат съперника, завладяват столицата и завършват съществуването на Кхмерската империя. Следват много години на апетит и бедност, а чамите нямат никакво желание да си тръгнат, преди да унищожат като паразити цялата територия и да са сигурни, че в никакъв случай повече няма да има кхмери. И до известна степен са се справяли с това, до момента в който не се появява Джаяварам VII. Той идва от джунглата на военен слон, тежка броня и предпочитание да пролива кръв. Първата му работа е да събира от всяко село здравите и корави момчета,  преподава им бойни практики и по-късно ги оформя в една нова мощ. Интересното е, че след слона потеглят някои от най-побеснелите хора.

Джаяварам дава разпореждане да се убива всеки бор, който върви по улиците – без предизвестие и без опит да се предава – пленниците не са нужни. Оказва се, че има знания освен в пехотната война, само че и по вода не може да му се отрекат качества. По време на речните борби, бойците му хвърлят куки по бойните канута, придърпват ги наоколо и с лекост изколват всеки един съперник. Почервенелите реки от кръв стартират да притеглят и крокодили – те били безпристрасни и се хранили единствено с това, което падне във водата. Проблемът за новите владетели освен се водил като опасност, само че и преди чамите да се опитат да избягат, Джаяварам към този момент бил пред портите на Ангкор Ват. Натрупали много победи, неговите бойци бързо се ориентирали към нападателно нахлуване, а още по-лошото за Чамската империя е, че нямали никакво желание да стопират.

 (Phnom-Penh)

Докато съперникът чакал помощи, крепостните стени се преодоляват и скоро не остава нито един жив. Преди да продължи с военните победи, Джаяварам се прогласява за държател и изпраща доста ясно обръщение до всички съперници – в случай че не се подчинят, скоро същата човешка мощ ще се появи пред техните порти. Никой не върнал несъгласие и кхмерската фурия се отправила към Чам. Сценарият се повторил, като този път има пощадени персони – една от тях е точно кралят. Преди да бъде унизен и да подпише контракт, в който се трансформира на васал на Кхмер, той би трябвало да се извини на всички за робството. Възрастният държател продължава военните акции във Виетнам, Лаос, Тайланд и доближава до Малайзийските крайбрежия. Според някои архиви, Кхмерската империя се разгръща на тази територия в границите на 5 века.

При завръщането си през 1181 година на 61-годишна възраст, новият държател стартира с реконструкцията и смяната на античния свят. Фаворити в строителството са пътища, храмове, скулптури, лечебни заведения и други, само че строи всичко доста бързо и с високи темпове, тъй като не подозира какъв брой още време му остава като държател. Джаяварман остава на трона към 30 години. Очевидно е, че откакто няма потребност от войска и множеството поданици са удовлетворени, господарят може да направи единственото, което се чака от него – да построи харем с към 3000 съпруги. Според една от легендите, владетелят освен не им обръщал внимание, само че изкачвал и високата кула на Ангкор Том, с цел да се отдава на богинята Нага, като това била цената, която заплащал за положителната годишна продукция и хубавото време.

Сред всички съпруги участва една от най-верните дами – Джаяражадеви. За нея е ясно, че е била стихотворец, академик, мъдрец, предан будист и повела сестра си към просветлението – тя носила името Раяндрадеви. Двете дами били първите, които прекрачвали новия будистки храм и започвали да просветляват кхмерите. Очевидно е, че около огромните градежи и възхода на империята, владетелят решил да остави една доста сериозна диря за себе си.

 Jayavarman-vii

Джаяварман не пропуща опцията да се увековечи в някои планини и да издигне свои скулптури. Една забавна детайлност е, че още в средата на XII век е почнал да създава автомагистрала и да картографира градежите, привличайки още повече търговци, свързвайки селата и градовете. След това идва време за лечебните заведения и по предписание те би трябвало да бъдат запълнени с личен състав, който в свободното време да създава медикаменти от билки. Приготвените мехлеми се пазят в охладена стая и се употребяват, когато имат потребност.

Самият Джаяварман създава към 2000 кутии с медикаменти и предписания и ги изпраща в почти 102 лечебни заведения, с които дава и детайлно изложение по какъв начин да се употребяват и за какви болежки. Кхмерската империя е навлязла в своя златен век, разполага с невероятна мощ и показва извънредно развити способи за  ръководство. През 1218 година Джаяварман умира на 95-годишна възраст. До през днешния ден някои от храмовете и пътищата, които е строил в предишното, могат да се открият от археолозите и да потвърдят неговото битие. Някои точки в Камбоджа за предпазени като международно завещание на Юнеско. На финалът обаче би трябвало да напомним, че никой не може да признае какъв тъкмо е произходът му и дали въобще е бил легален държател или не – по-интересното е, че медицината работи, изключително при такова дългоденствие, в случай че имаме вяра на възрастта на владетеля.

Снимки: Wikipedia

 

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР