Множество разработчици от санкционирани държави загубиха внезапно достъпа си до

...
Множество разработчици от санкционирани държави загубиха внезапно достъпа си до
Коментари Харесай

Търговската война на САЩ удари програмисти по цял свят

Множество разработчици от глобени страни изгубиха ненадейно достъпа си до някои от услугите на GitHub

Санкциите на Съединени американски щати против избрани страни засегнаха и разработчиците (снимка: CCO Public Domain)

Търговските войни на Съединени американски щати засягат хора от всички сфери – измежду тях и разработчиците на програмен продукт по целия свят. GitHub – едно от най-големите складове за програмен код в света – забрани на потребителите от Иран, Сирия, Крим и други глобени страни достъпа до множеството съставни елементи на онлайн услугата, разгласи основният изпълнителен шеф на компанията, която е благосъстоятелност на Microsoft.

Нат Фридман написа в Twitter, че като всяка друга „ компания, която прави бизнес в Съединени американски щати ”, GitHub е длъжна да съблюдава американския закон за износа. Потвърждението пристигна месеци откакто друга сходна услугата за работно съдействие – Slack – също наложи сходни ограничавания в своята платформа, отбелязва TechCrunch.

В рамките на приложените ограничения, GitHub лимитира достъпа на потребителите от глобени страни до частни складове и платформата GitHub Marketplace, както и поддръжката на платени профили на частни организации.

Има набор от услуги на GitHub, като да вземем за пример достъпа до публични складове, които ще останат налични за всички, се споделя в известието на компанията на нейния уеб страница. „ Това включва стеснен достъп до услугите на публичното вместилище на GitHub, единствено за персонални връзки, а не за търговски цели ”.

Множество разработчици към този момент показаха недоволството си от невъзможността да имат достъп до някои от услугите на GitHub. ZDNet заяви за съветски бизнесмен, живеещ в Крим, чийто акаунт в GitHub е бил стеснен. След обява на TechCrunch по тематиката и други програмисти от Крим споделиха, че страдат от решението на компанията.
още по тематиката
Хамед Саеди Фард, разработчик от Иран, написа в известие, което се популяризира „ вирусно ”, че неговият профил в GitHub е бил блокиран ненадейно, без никакво предупреждение или опция за архивиране на данните.

Повод за разногласия провокира фактът, че рестриктивните мерки са наложени въз основа на местоположението на потребителя – посредством следене на техните IP адреси и историята на заплащанията им – вместо да валидират тяхната народност.

GitHub уточни на своя уеб страница, че Куба и Северна Корея също са обект на американските наказания и рестриктивните мерки важат и за тях. Специалистите обаче са озадачени от избора на способ за установяване на кого да бъде неразрешен достъпът.

За тези, които обмислят решение благодарение на VPN (виртуални частни мрежи), GitHub посочи: на хората в глобени от Съединени американски щати страни „ е неразрешено да употребяват IP прокси, VPN или други способи, с цел да прикрият местоположението си при достъп до услугите на GitHub.com ”. Неясно е обаче по какъв начин GitHub ще ползва това предписание.

Потребители със неразрешен достъп, които считат, че техните сметки са блокирани неправилно, могат да изпратят известие, като попълнят формуляр за обжалване. В него те би трябвало да показват копие от своята персонална карта или паспорт, с цел да потвърдят кое място населяват, дружно със снимка-автопортрет. Това наподобява като да е стъпка на GitHub в посока налагане на инспекция на същинските имена на потребителите.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР