Множество конспиративни теории витаят около смъртта на Джон Ф. Кенеди.

...
Множество конспиративни теории витаят около смъртта на Джон Ф. Кенеди.
Коментари Харесай

Митове и факти за убийството на Джон Ф. Кенеди

Множество тайни теории витаят към гибелта на Джон Ф. Кенеди. Не малко от тях са се оказали неправилни. Малцина обаче чакат, че разсекретяването на архивите за неговото ликвидиране ще донесе нещо сензационно.
 
И до през днешния ден той е апетитен за килъра на Джон Ф. Кенеди - Лий Харви Осуалд, някогашен боен, служил няколко години във военноморските сили на Съединени американски щати. По време на покушението той е бил на 24 години. Осуалд се интересувал от концепциите на марксизма и даже е живял няколко години в Съветския съюз.
 
И въпреки всичко: допустимо ли е един-единствен човек да възнамерява и извърши убийството на президента на Съединени американски щати?
 35-ият президент на Съединени американски щати Джон Ф. Кенеди Guliver/Getty Images, списък
Докладът на комисията " Уорън "
 
Седмица след атентата президентът Линдън Джонсън разпорежда на специфична комисия под управлението на висшия арбитър Ърл Уорън да проверява случая. През 1964 година комисията излиза със заключението, че покушението е дело на един причинител - Лий Харви Осуалд, който няколко седмици преди съдбовния 22 ноември 1963 почнал работа в един склад за учебници в Далас. Именно от там били създадени изстрелите против президента Кенеди, а в помеПубликуваха секретни документи за убийството на Кенедищението следователите разкрили три празни гилзи и оръжието на закононарушението с пръстовите отпечатъци на Осуалд върху него. Освен това той отговарял на описанието на очевидци, които го забелязали на един от прозорците на постройката.

 
Но има и редица причини против версията, че Осуалд е работил самичък. Така да вземем за пример той освен не е признал закононарушението, само че даже и е отричал да го е направил. Следователите обаче по този начин и не съумели да го разпитат в детайли, тъй като при прехвърлянето му в пандиза е убит от мъж на име Джак Руби - на обществено място и пред камерите на редица малките екрани. Малко по-късно Осуалд умира в болничното заведение от раните си.
 35-ият президент на Съединени американски щати Джон Ф. Кенеди Guliver/Getty Images, списък
Имало ли е и втори стрелец?
 
Само минута и половина откакто проехтяват изстрелите, служител на реда към този момент е в склада за учебници.  Но той нито е превъзбуден, нито е задъхан. Няколко очевидци на атентата настояват, че са чули изстрели от противоположната страна - от малко затревено нагорнище. Имало ли е зад него втори стрелец? Освен това вторият изстрел на Осуалд освен е засегнал гърлото на президента Кенеди, само че е нанесъл и няколко рани на губернатора на Тексас Джон Конъли, който е седял на предната седалка - пред Джон Кенеди. Критиците не имат вяра в съществуването на някакъв " вълшебен патрон ", който на няколко пъти е трансформирал траекторията си.
 
Именно въпросите без отговор и съществуващите несъгласия, които остават необяснени, пораждат подозрения в формалната версия за покушението. Същото важи и за ликвидирането на хипотетичния причинител на атентата, убит пред доста хора. Неизяснен в задоволителна степен е също претекстът на Осуалд, твърди берлинският историк Кнуд Кракау. А съгласно проучване, извършено през 2013 година, повече от половината интервюирани американски жители са изразили подозрение в достоверността на теорията за единичния причинител на покушението против Кенеди.
 

Руснаците ли са били? Или убийството на 35-ия президент на Съединени американски щати е дело на американската мафия? А може би поръчителите би трябвало да се търсят в редиците на Централно разузнавателно управление на САЩ? Има даже хора, които са уверени, че извънземни са умъртвили Кенеди. Версии колкото щете. Но нито една дотук не е била потвърдена.
 35-ият президент на Съединени американски щати Джон Ф. Кенеди Guliver/Getty Images, списък
Алтернативните теории - още по-неубедителни

Междувременно нови елементи могат да обяснят някои от загадките, да вземем за пример към така наречен " вълшебен патрон ": преди се приемаше, че президентът Кенеди и губернаторът Конъли са седели на идентична височина в колата. По-новите данни обаче приказват за това, че Конъли е седял на спомагателна седалка, която е била на 5 сантиметра по-ниско от седалката на Кенеди. Освен това той се бил обърнал тъкмо сега на изстрела. Ако вземем всичко това поради, то вторият изстрел на Осуалд в действителност би могъл да нанесе въпросните провали на губернатора на Тексас.
 
След публикуването на отчета " Уорън " през 1964 година са правени и други следствия. Но историците не престават да имат вяра в теорията, че Осуалд е работил самичък. А повода за това - съгласно Кнуд Кракау - е, че различните теории са " още по-неубедителни ".
 


Няма да има сензационни разкрития

 
Мнозина чакат, че разсекретяването на архивите в този момент ще отговори на редица въпроси. Например: за какво Централно разузнавателно управление на САЩ е следяло Осуалд директно преди осъществяването на покушението; дали са били позволени неточности, които по-късно е трябвало да бъдат прикрити; какво е правил Лий Харви Осуалд в Мексико седем седмици преди атентата и дали се е опитвал да се снабди със руска виза?
 
А може би разсекретяването ще отговори и на въпроса, който президентът Доналд Тръмп загатна още в предизборната си акция през 2016 година, а точно, че бащата на вътрешнопартийния му съперник Тед Круз е бил обвързван с Осуалд.
 

Без значение какво тъкмо ще прочетем в тези архиви, едно е несъмнено: че всяка една от страните по случая с убийството на Джон Ф. Кенеди ще откри причини в своя изгода.
 35-ият президент на Съединени американски щати Джон Ф. Кенеди Guliver/Getty Images, архив
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР