Множествена склероза (МС) е автоимунно невродегенеративно заболяване. Развива се, когато

...
Множествена склероза (МС) е автоимунно невродегенеративно заболяване. Развива се, когато
Коментари Харесай

Как витамин D повлиява риска от множествена склероза?

Множествена склероза (МС) е автоимунно невродегенеративно заболяване. Развива се, когато имунната система погрешно нападна и унищожава миелиновата обвивка, покриваща невроните в основния и гръбначния мозък. Последствията може да са извънредно съществени. Министерски съвет

се характеризира с пристъпни офанзиви със признаци като мускулна уязвимост и вдървеност на крайниците, проблеми с равновесието, зрителни нарушавания и други С прогресирането на болестта пристъпите стават по-тежки и постоянни. Нерядко се стига до инвалидизация – физическа и умствена.

Известно е, че рискът от развиване на множествена склероза е директно подвластен от излагането на слънце. Тази връзка се изяснява с въздействието на увлтравиолетовите слънчеви лъчи, които подтикват секрецията на витамин D. Като един от основните имуномодулатори, влияещи на интензивността на имунната система, витамин D индиректно въздейства и на риска от развиване на автоимунните болести, в това число множествена склероза. Неслучайно честотата на развиване на Министерски съвет е по-голяма в страните, отдалечени от екватора, и с по-малко слънчеви часове.

Статистически най-често от множествена склероза страдат дами в ранния интервал на зрелостта си. Специализирано клинично изследване демонстрира, че поддържането на естествени кръвни равнища на витамин D, изключително при млади дами, има основна роля за понижаване риска от подлото автоимунно заболяване. От основно превантивно значение е да не се позволява продължителен недостиг на витамин D .

Свързани публикации.. Нова вяра за лекуването на множествена склероза 1 Витамин D – хранителни източници на скъпия детайл 1 Множествена склероза - форми на протичане, модерна диагностика и терапия 0

За здравословни се смятат кръвните равнища на витамин D, надвишаващи 50 нмол/л (наномола на литър). Клиничните изследвания демонстрират, че при трайни равнища на витамин D под 30нмол/л, т.е. при продължителен недостиг на витамина, рискът от множествена склероза прогресивно пораства.

Днес множествената склероза към момента е нелечимо заболяване. Основните старания при лекуването са ориентирани към понижаване тежестта и честотата на пристъпите и по-бързо възобновяване на жизнениоте функционалности след припадък. От основно значение за момента е качествената предварителна защита на множествената склероза. Данните за ролята на витамин D като мощен предпазен фактор дават нова вяра за по-успешна профилактика на болестта в бъдеще.

Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР