Многомесечна и многогодишна криза очаква отношенията между Белград и Прищина

...
Многомесечна и многогодишна криза очаква отношенията между Белград и Прищина
Коментари Харесай

Вучич: Отношенията между Белград и Прищина ще бъдат изправени пред дългосрочна криза след изборите

Многомесечна и многогодишна рецесия чака връзките сред Белград и Прищина след изборите, които бяха бойкотирани от сърбите в северната част на Косово и Метохия. Това сподели сръбският президент Александър Вучич в послание към нацията, оповестява.

„ Страхувам се, че това е навлизането в по-голяма и по-дълбока рецесия за месеци и години напред. Трябва да разберем, че интернационалната общественост, подкрепяща Прищина са отговорни за това, които в никакъв случай не са желали да чуят Белград и това, което ние им споделих за сърбите от Косово и Метохия, тъй като не ги интересуваше “, сподели още Вучич.

Вучич означи, че Белград ще упорства за " същински разговор ", в който да се чуе гласът на сърбите, защото по тази причина сърбите излязоха на подобен безмълвен митинг.

Президентът на Сърбия сподели през днешния ден, че Сърбия няма потребност от спор с НАТО, тъй като не може да завоюва този спор, само че че Сърбия не е в положение да разреши нови офанзиви и унижения.

„ Нашето умозаключение е, че ще защитим позицията на нашия народ, ще защитим позицията на нашия народ, ще разберем посланията на мирното политическо въстание на сърбите от север на Косово и Метохия. Уважаваме конституцията на Сърбия, само че какво ще настояването е същински разговор “, сподели Вучич в послание към жителите и добави, че Сърбия няма да одобри разговор на правилото „ вземи или остави “, Вучич акцентира, че Сърбия се нуждае от същински диалог както с албанците, по този начин и с интернационалната общественост.

„ Трябва да сме на европейския път, само че би трябвало да водим същински разговор и същински диалози както за нашите национални, по този начин и за държавни въпроси, както водим отлични диалози по европейски въпроси “, разяснява Вучич.

Изборите за локално самоуправление в четири общини - Звечан, Зубин Поток, Лепосавич и Северна Митровица - в Северно Косово и Метохия се организираха на 23 април. Изборите бяха бойкотирани от представители на " Сръбската листа ", която съставлява ползите на сърбите в провинцията, заради несъблюдение на отговорностите на Прищина. В резултат на това изборната интензивност е 3,47% заради протеста на сръбското население. Право на глас са упражнили 1566 албанци и 13 сърби от 45 095 гласоподаватели.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР