Многохилядни протести в защита на свободата на медиите се проведоха

...
Многохилядни протести в защита на свободата на медиите се проведоха
Коментари Харесай

Свободни хора, свободни медии: Поляците поискаха вето на закон

Многохилядни митинги в отбрана на свободата на медиите се организираха в Полша в неделя. Участниците приканиха президента да наложи несъгласие на закон за медиите, който съгласно тях и има за цел да ограничи медийните свободи.

Законът изненадващо съумя да събере болшинство в Народното събрание в петък. Той планува ограничение на опцията, нерегистрани в Европейски Съюз компании да имат медии в Полша. Най-силно обиден от него ще е сериозно настроеният към ръководещите новинарски ефирен канал TVN24, благосъстоятелност на американската медийна компания " Дискавъри ".

Законопроектът, който към момента не е подписан от президента Анджей Дуда, утежни връзките сред Полша и Съединените щати и подклажда опасенията за офанзиви против свободите на медиите, които се усилват, откогато държавната петролна компания PKN Orlen пое през 2020 година собствеността на немски издател на районни вестници, припомня Ройтерс. " В този миг приказваме за TVN, само че не става дума единствено за TVN.Става дума за бъдещето на свободата на словото в Полша, за бъдещето на нашата народна власт " ", сподели пред протестиращите в Краков сенатор Богдан Клих, член на най-голямата опозиционна партия " Гражданска платформа " и ръководител на парламентарната комисия за външна политика

Кадри, излъчени от TVN24 демонстрират протестиращи във Варшава, които носят полски и европейски флагове и флагове и скандират " Свободни медии ". В Краков, където също хората излязоха на улиците, се виждаха плакати с надписи " Ръцете - надалеч от TVN " и " Свободна Полша, свободни хора, свободни медии ".

 Протестиращи излязоха в неделя вечер във Варшава, с цел да изискат от президента да наложи несъгласие на противоречив медиен закон
© Associated Press

Протестиращи излязоха в неделя вечер във Варшава, с цел да изискат от президента да наложи несъгласие на противоречив медиен закон

" Трябва да сме тук през днешния ден, тъй като свободните медии са дирек на демокрацията ", сподели Беата Лъчиак, професор по социология и участник в митинга във Варшава.

Към неделя вечер повече от 1.5 милиона души са подписали петиция в отбрана на TVN24, заяви каналът.

Управляващата партия " Право и правдивост " (PiS) от дълго време твърди, че задграничните медийни групи имат прекалено много власт в страната и изкривяват публичния спор.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР