Много време преди покръстването на руския народ при светия равноапостолен

...
Много време преди покръстването на руския народ при светия равноапостолен
Коментари Харесай

Св. седем свещеномъченици, пострадали в Херсон

Много време преди покръстването на съветския народ при светия равноапостолен княз Владимир християнската религия към този момент била проникнала в южния завършек на Русия – Крим и Таврическия полуостров, който в остаряло време се наричал Херсонес Таврически и влизал в Римската империя.
Римските императори, жестоки гонители на християните, сами несъзнателно способствали за разпространяване на християнската религия в Таврическия полуостров. Те изпращали там на изгнание държавни нарушители. Изповядването на християнската религия тогава се смятало за огромно закононарушение и доста християни били пратени в заточение поради вярата си в Иисуса Христа, да вземем за пример Св. Климент Римски в царуването на император Траян. Тия изгнаници посредством поученията си и посредством образеца на добродетелния си живот обръщали доста езичници към Господа и неведнъж с мъченическата си гибел утвърждавали вярата в сърцата на новопокръстените. Така Господ насочвал всичко за положителното и изгодата на Църквата и нерядко самите врагове ставали несъзнателни оръдия на всеблагия Божи промисъл.
Макар заточениците–християни посредством своите поуки да са обърнали мнозина към истинния Бог, болшинството от жителите на Таврическия полуостров дълго оставали в мрака на езичеството. В тая страна имало доста юдеи, които с всички сили се стремели да пречат на разпространяването на християнската религия и дружно с езичниците преследвали и мъчели вярващите в Христа. Християните, неведнъж лишени от епископи и свещеници, могли единствено скрито да се събират на молитва. Но в първите епохи на Църквата християнската обич възпламенявала всички вярващи. Изпълнени с ревнивост към закона Господен и с обич към ближните, християните с подготвеност посрещали страданията за вярата и даже гибелта.
Така, в царуването на Диоклетиан в ІІІ век, когато християните били преследвани, йерусалимският патриарх пратил няколко епископи в разнообразни страни да проповядват светото Евангелие.
Двама от тях – Ефрем и Василий – пристигнали в Херсон. Те дълго живели дружно в Херсон или Корсун, основния град на полуострова. Утешавали гонените християни посредством своето съчувствие и увещавали езичниците да оставят идолопоклонството и да се извърнат към същинския Бог. След известно време Ефрем напуснал Херсон и отишъл по-нататък. Той стигнал до реката Дунав, проповядвайки словото Божие. Мнозина се обърнали и приели от него св. кръщение, само че множеството враждебно посрещали проповедника. Той с самообладание понасял гоненията и оскърбленията и най-сетне, по заповед на началниците на страната, бил посечен с меч.
Между това Василий продължавал да проповядва словото Божие в Херсон. Някои повярвали, само че доста поданици на града с яд се опълчили срещу епископа. Те го били и мъчили и най-сетне го изгонили от града. Той отишъл в планината и се поселил в една пещера, наричана Партено. Скърбейки за неверието и ожесточението на народа, той непрекъснато молел Бога да просвети езичниците със светлината на същинската религия.
Преданието приказва, че след някое време синът на един от най-знатните поданици на Херсон починал. Родителите го погребали и, изпълнени с неутешима тъга, непрекъснато плачели на гроба на момъка. Веднъж нощем бащата и майката на умрелия в едно и също време видели чудноват сън. Умрелия техен наследник им се явил и споделил: " Защо плачете и скърбите за моята гибел? Защо се молите на нашите богове? Те не могат да ме възкресят, тъй като не съществуват. Ако желаете да ме видите жив, идете при оня чужденец, който оскърбихте и изгонихте, и го помолете да се помоли той за мене на своя Бог; и сами повярвайте в същия Бог, Когото той изповядва; тъй като Той е същински, имащ власт над живи и мъртви. Той може да ме възкреси. "
Като се събудили, родителите си разказали един на различен чудния сън. След това дружно с всички родственици и домашни те отишли да намерят изгонения свещеник. Когато го намерили в пещерата, те паднали пред нозете му, молейки го да възкреси сина им. Но епископът дал отговор:
- Как мога аз, неверен човек, да възкреся мъртъв? Само Бог може да направи това. Повярвайте в Него и молете Му се!
- Ако наследник ни възкръсне, ние ще създадем всичко, каквото заповядаш – казвали родителите на умрелия момък.
Василий отишъл с тях на гроба: отвалили камъка и епископът влезнал в пещерата, където лежал покойникът. Той се помолил над него и като осветил вода, поръсил умрелия, призовавайки името на Св. Троица, както се споделя при тайнството Кръщение, и незабавно момъкът оживял и почнал да слави Бога. Всички присъстващи паднали пред нозете на епископа, прославяйки небесния Бог. Св. свещеник Василий с почести бил доведен в града и голям брой поданици повярвали и се кръстили.
Оттогава християнската религия почнала бързо да се популяризира в града и покрайнините. Но яростните езичници и юдеи, като видели триумфа на омразното тям обучение, решили да погубят светия свещеник. Те нощно време нападнали дома му, хванали го, вързали го, влачили го по улиците и най-сетне го били до гибел с камъни и тояги. Тялото му те захвърлили отвън града, с цел да бъде изядено от зверове. Но зверовете не се докосвали до него. Чудна светлина сияела над него през нощите. Най-после християните взели нощно време тялото на мъченика и го погребали.
Скоро след това един от учениците на св. Василий се отправил в Хелеспонтската страна и срещнал там трима от епископите, които по-рано били излезли от Йерусалим с Ефрем и Василий. Той им разказал за участта, постигнала светите изповедници–страдалци. Епископите благодарили на Бога, Който удостоил техните приятели да пострадат и умрат за християнската религия и без да се боят от заплаха, решили да заминат за Херсон, с цел да продължат просвещението на езичниците в християнската религия. Това свето дело им било по-скъпо от живота.
Тия трима епископи – Евгений, Елпидий и Агатодор скоро пристигнали в Херсон. Християните ги приели с наслада, само че евреите и езичниците се опълчили против тях и след известно време ги умъртвили.
Минали няколко години. В царуването на император Константин йерусалимският патриарх още веднъж пратил в Херсон свещеник, на име Евтерий. Той бил враждебно посрещнат от враговете на християнската религия, само че императорът покровителствал християните. Етерий спокойно ръководел своето паство, разпространявал словото Божие и давал посредством своя живот образец на християнски добродетели. Но на връщане от Цариград, където той се бил отправил да благодари на царя за покровителството, той болен и починал, оплакван от всички християни, които го обичали като татко.
След неговата гибел в Херсон бил пратен свещеник Капитон. Преданието приказва, че езичниците, които се намирали в града, желали от него личба, с цел да повярват в Бога, Когото той изповядва, и че епископът с твърдо очакване в Божията помощ влезнал в разпаления от тях огън, дълго се молил измежду пламъка и по-късно излязъл от него незасегнат. Тогава всички, изумени от чудото, извикали: " Един е Бог, Богът на християните, великият и мощният! Той пази рабите Си невредими измежду огъня! " Мнозина се кръстили и християнската религия почнала да се популяризира по целия Таврически полуостров. Св. Капитон бил няколко години свещеник в Херсон. Веднъж, на път за Цариград, той бил застигнат от стихия и корабът му бил пренебрегнат към устието на Днестър. Суровите поданици на страната заловили епископа и го удавили в морето.
© Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, свещеник Левкийски и архимандрит доктор Атанасий (Бончев).


Етикети:
Предишна Случайна вест Следваща ОЩЕ ОТ Празници  Св. преподобни Аркадий Св. преподобни Аркадий  Житие на св. преподобни Герасий Житие на св. преподобни Герасий  Свв. мъченици Евтропий, Клеоник и Василиск Амасийски Свв. мъченици Евтропий, Клеоник и Василиск Амасийски  Св. свещеномъченик Теодот Киринейски Св. свещеномъченик Теодот Киринейски  Св. преподобна мъченица Евдокия Св. преподобна мъченица Евдокия Интервю Още Кметът на Банско: Кауза при еколозите за парк " Пирин " ли? Тъпа непримиримост!
Георги Икономов е роден през 1968 година в Банско. Завършил е &b...
Смолян и още 9 града откриват хранителна банка за небогати Оцелял в Сирия съветски наемник: Съществуваме, с цел да може да отхвърлят Теодор Ушев: Изкуството би трябвало да има резултата на граната " Молотов " Миналото на Путин - ужасното детство ли го е трансформирало в нечовечен коментара 0 Коментара Кафене добави коментар добави коментар Име: Всички Мъж Жена Защита: Избери типаж  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Избери страст  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Стари аватари  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Вашият коментар Затвори Коментирай
Екипът на actualno.com ви благодари, че употребявате кирилица за вашите мнения. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и персонални нападки, или обиди на расова, полова, етническа или верска основа, той ще бъде заличен от модератора на уеб страницата.
Най-стари Най-нови Най- Най- НАЙ-СПОДЕЛЯНИ  missing image Важен акционер в ЧЕЗ събира поддръжка сре...
Михал Шнобр, един от най-влиятелните миноритарни акционери в ЧЕЗ, се разгласи твърдо срещу продажбата на българския бизнес на компанията...
Все още не е ясно чия е виновността за случай... 3 мита за женското тяло по време на секс Северна Корея подготвена да се откаже от нуклеарен... Започна записването за матурите, датите на... НАЙ-ЧЕТЕНИ  missing image Дневен хороскоп за 7 март
Овен През този ден не правете взаимни отстъпки с бизнес сътрудниците си. Не забравяйте, че общите старания ще допринесат и за вашите изгоди. Те...
Прокуратурата: Д-р Иван Димитров е стрелял... Порция сигнали с предизвестия от Движение за права и свободи към... Даниел Златков след обвиняванията в побой: Т... Д-р Димитров - следващата стъпка към арбитър... НАЙ-КОМЕНТИРАНИ  missing image Петър Стоянов: Наш въпрос е изискуем ли бл...
Дали ние изискуем признателност на румънци, литовци, финландци и украинци, мисля, че е наш въпрос. Колкото и дребен да е бил техният принос...
Песков отговори на обвиняванията за отравяне... Държавата на колене Манолова предизвести да не се бърза по случ... Д-р Иван Димитров излезе от ареста с думит...  www.expert.bg  " Газпром ": 50% от морския сектор на " Ту...  Гинка Върбакова дойде в Прага Гинка Върбакова дойде в Прага  Apple пуска на ниска цена преносим компютър на пазара Apple пуска на ниска цена преносим компютър на пазара  Влиятелен акционер в ЧЕЗ се разгласи срещу договорката в България Влиятелен акционер в ЧЕЗ се разгласи срещу...  www.iwoman.bg  Дневен хороскоп за 7 март Дневен хороскоп за 7 март  5 неща, които в никакъв случай не би трябвало да вършиме за един мъж 5 неща, които в никакъв случай не би трябвало да правит...  Нов курс среща децата и младежите с енергийните източници на бъдещето Нов курс среща децата и младежите с...  Не желая да обичам малко, а за цялостен живот Не желая да обичам малко, а за цялостен живот  http://www.sportlive.bg  Ливърпул си взе отмора против Порто на път към 1/4-финалите в Шампионска лига Ливърпул си взе отмора против Порто на п...  " Парк де Пренс " и ПСЖ на колене пред евр...  СНИМКА: Край на розовото! Вижте новия екип на Григор Димитров СНИМКА: Край на розовото! Вижте новия ек...  Лудогорец още веднъж се измъкна с гол в края, съдиите още веднъж основни настоящи лица Лудогорец още веднъж се измъкна с гол в края... Интервю Още Кметът на Банско: Кауза при еколозите за парк " Пирин " ли? Тъпа непримиримост!
Георги Икономов е роден през 1968 година в Банско. Завършил е &b...
Смолян и още 9 града откриват хранителна банка за небогати Оцелял в Сирия съветски наемник: Съществуваме, с цел да може да отхвърлят Теодор Ушев: Изкуството би трябвало да има резултата на граната " Молотов " Миналото на Путин - ужасното детство ли го е трансформирало в нечовечен Нови Най-четени Най-коментирани Прогноза за времето - 7 март (четвъртък)... 23 0 В Бразилия хванаха аероплан с половин звук кокаин на борда...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР