Много видове бактерии генерират електричество, но някои го правят по-добре

...
Много видове бактерии генерират електричество, но някои го правят по-добре
Коментари Харесай

Бактерии могат да се използват като… батерии


Много типове бактерии генерират електричество, само че някои го вършат по-добре от останалите
(снимка: MIT)

Инженери от Масачузетския софтуерен институт (MIT) напредват с разработка, която разрешава потребление на бактериите като източници на зареждане. Те са измислили метод бързо да изберат всред всички бактерии тези, които създават най-добре електричество.

В дълбоки мини, на дъното на езера и даже в червата бактериите работят интензивно, с цел да оцелеят в среда с ниско наличие на О2 (за някои това е същинска отрова). Те генерират електричество сходно на дребни, само че мощни акумулатори. Учените към този момент са съумели да употребяват това електричество в лабораторни опити, тъй че скоро благодарение на микроорганизми ще може да се зарежда всичко – от биомодификации на тялото до акумулатори.

Има доста типове бактерии, които генерират електричество, само че някои го вършат по-добре от останалите. Проблемът е, че те са сложни и скъпи за развъждане в лаборатории, което доста забавя развиването на новите технологии. Инженерите от MIT обаче съумяха: в този момент сортирането и идентифицирането на бактериите ще бъде доста по-бързо от преди – може би точно това ще ги направи по-достъпни за приложна приложимост.

Бактериите създават електрони в тялото си и ги освобождават на открито посредством дребни канали в клетъчните мембрани. Този развой се назовава извънклетъчен електронен превоз. Досега, с цел да дефинират способността на бактериите да създават електричество, учените измерваха интензивността на протеините, които вземат участие в този развой – само че това е дълъг и комплициран развой.
още по тематиката
Новата технология, разработвана още от 2019 година, обаче разрешава да се ползва ниско напрежение към бактериални варианти в границите на микрофлуиден канал с форма на песъчлив часовник, което разрешава даже компактно свързани кафези да бъдат отделени и измерени.

По този метод откривателите откриват, че бактериите с по-висока поляризуемост също създават сила по-активно от другите. Сега инженерите от MIT са заети с тестване на бактерии, които преди този момент бяха определени като най-вероятните претенденти за практическа приложимост.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР