Много собственици на кучета твърдят, че техните любимци разбират човешкия

...
Много собственици на кучета твърдят, че техните любимци разбират човешкия
Коментари Харесай

Изследване разкрива: Кучетата разбират думи, изречени от стопаните им

Много притежатели на кучета настояват, че техните любимци схващат човешкия език: в случай че бъдат помолени да донесат топка, те в действителност носят топката, а не да вземем за пример фризби или различен предмет. Учени от Будапеща настояват, че са разкрили доказателство, че нашите домашни любимци схващат думите, които им се споделят. Изследователите са употребявали неинвазивни електроди за премерване на мозъчната интензивност на кучетата. Казва им се дума и след това им се показва предмет, референтен с нея.
Очаквахме, че в случай че кучетата схващат смисъла на думата, която значи даден обект, те ще чакат да видят този обект. И в случай че притежателят им покаже друг обект, ще има реакция на изненада в мозъка на животното. Точно това открихме.
Мариана Борош – откривател в катедрата по етология в университета „ Етвош Лоран “

Когато има противоречие сред дума и обект, животното реагира с изненада. Записаните разнообразни модели на мозъчни талази са доказателство, че кучето извиква тип „ ментален облик “ на обекта, когато чуе названието му, както при хората.
Когато се опитваме да определим някакви качества на кучетата или по какъв начин мозъкът обработва избрани тласъци, научаваме какво се споделя като информация с хората и неповторими човешки свойства.
Мариана Борош – откривател в катедрата по етология в университета „ Етвош Лоран “

Нещо повече, откритията демонстрират, че сходни качества наподобява са вродени при кучетата и не изискват особено образование или гений, за разлика от множеството други животни.

Тази вродена дарба евентуално е съществувала още преди 30 000 години, когато кучето е било опитомено, и е помогнала да се откри тясна връзка сред животното и индивида.

Един от изводите от проучването е, че кучетата могат да бъдат учени на думи за разнообразни предмети, а освен на базови команди като „ седни “ и „ донеси “.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР